Det är tiden på året då flertalet sportintresserade TV-spelsfanatiker bänkar sig under timtal för att nöta in årets nya utgåva, i detta fallet fotbolltokarnas tidfördriv nummer ett, FIFA15.

Med nya XBOX One är spelet grafiskt sett flera grader vassare och redan vid en första anblick noterar man att detaljrikedomen runt planen förbättrats och publiken känns levande där man adderat ytterligare hejaramsor och pre match-procedurer som bidrar till en realistisk inramning. Ansiktslikheten har även förbättrats till den graden att man endast reagerar på enstaka spelares “felaktiga” drag. Karaktärsdrag som löpstil, kroppsbyggnad och rörelsemönster har även bearbetats till denna nya version och är ibland kusligt verklighetslik. Menyerna från FIFA14 är minimalt förändrade och tänket bakom management-läge är bekant för den ivrigt spelande konsumenten.

Hur är den så avgörande spelkänslan då? EA har återigen arbetat hårt på att göra FIFA15 till den ultimata fotbolls-simulatorn där AI, löpvägar och taktik vässats samt att individuell fantasi och speluppbyggnad premieras på ett skrämmande realistiskt sett. Möjligheterna att skjuta, finta, dribbla och passa har diversifierats till den grad att målfrekvensen efter några matchers spelande långsamt ökar. Samtidigt som rörligheten ökar så har den även så basala defensiva biten fått mer realistiska inslag där väl avvägda tacklingar belönas med effektiva spelvändningar – eller baklängesmål om man går bort sig på egen planhalva. FIFA15 känns polerat och mycket väl genomarbetat och kommer åtminstone skänka mig otaliga stunder av frustration och glädje med mitt Liverpool FC i säsongsläget, där jag förhoppningsvis matchar verklighetens bedrifter.

betyg_4

//Tobias Carlsson