Skivrecension: Silvana Imam “Helig Moder” (Album)


 

 

När Silvana Imam först kom ut var chockvärdet i mellanmjölk-Sverige en oundviklig aspekt. I takt med andra albumet hade vi vant oss – och kanske till och med blivit mätta. Det hade även Silvana, till viss del, vilket blev extra tydligt i självbiografiska dokumentären ”Väck mig när ni vaknat”. På sitt tredje album går Silvana tillbaka till rötterna och hämtar mer från hiphop i både sound och attityd och pekar samtidigt ett tydligt mittenfinger till de som vänt kappan efter vinden.

 

Inledningen ”Para dis” är som en freestyle till ett dunkelt Pusha T-beat som sätter känslan direkt. Mycket av Silvanas storhet ligger i att skapa intryck och stämningar, något som inte alla lyckas kombinera med att faktiskt säga någonting. Något som är förankrat i ett verkligt liv. ”Magi som Orlando” är ett ypperligt bevis på just stämningsskapande och visar också de kliv som Silvana tagit som artist.

 

”Helig Moder” har en del element som påminner om Kendrick Lamars introspektiva mästerverk ”DAMN.”, inte minst när hon på sagda spår tar oss in på stigen om att vara hyllad kontra älskad: ”Om jag går bort imorgon, kommer ni be för mig Stockholm? / som jag har bett för dig världen, kommer ni hedra mitt minne? Eller kommer ni glömma?”

 

Låtarnas teman – och albumets övergripande känsla – präglas i stor utsträckning av tiden efter succéstarten på karriären och all uppståndelse kring hennes mångbottnade persona. En uppståndelse som kommit med krav övermäktiga de flesta. Men även om Silvana fått lida ska vi vara tacksamma. För det är just den svärtan och de lärdomar som format ”Helig Moder” till vad det är: ett sammansvetsat verk som utan tvekan är hennes bästa fullängdare i karriären hittills.

 

 

Bästa låt: ”Stanna tiden”. Tillsammans med Ozzy gör Silvana sin helt egna ”Nightime” – en odiskutabel hit som kan bli minst lika stor.

Bästa produktion: ”Helig moder”. Den mjukt klinkande produktionen är både lekfull och ominös på samma gång.

Bästa gästinhopp: Ozzy får leva ut popdrömmarna med en lysande refräng på ”Stanna tiden” och kemin med flickvännen Beatrice Eli på ”Magi som Orlando” är genomvacker.

Bästa rader: ”Domen för din dumhet kommer runt, när erat guld och våra villkor väger lika tungt” (”Vikken då”)

 

/Malkolm Landréus

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL