Skivrecension – Macklemore & Ryan Lewis “This Unruly Mess I’ve Made” (Album)


Gästas av Chance The Rapper, Anderson .Paak, KRS-ONE med flera.

 

 

Efter att prisats med fyra Grammys för “Best New Artist,” “Best Rap Album,” “Best Rap Song” och “Best Rap Performance” under Grammy-galan 2014 för debutalbumet “The Heist” är Macklemore & Ryan Lewis tillbaka med “This Unruly Mess I’ve Made.” Den Seattle-baserade duon har omtapetserat hiphop-relaterade nyhetsflöden sedan augusti 2015, där en springa av kärlek blev allmänhetens första smakprov av albumet i form av “Growing Up (Sloane’s Song).” Ett par veckor passerade, och ytterligare en utav albumets låtar levererades i och med den dansprovocerande singeln “Downtown.” Månaderna som följde bjöd på låtarna “Kevin” och den kontroversiella uppföljaren till “White Privilege,” vilket kom att ge upphov till illusionen av “T.U.M.I.M.” som ett osammanhängande och kaotiskt verk. Denna illusion har nu brutits då Macklemore & Ryan Lewis levererar en respektabel musikalisk kropp. Avsaknaden av rekordbrytande hits i stil med “Thrift Shop” och “Can’t Hold Us” behöver knappast uppmärksammas då Seattle-duon istället bjuder på en blandning av allvar, humor, dans och känsla.

 

Kontrasten mellan allvaret i albumets intro “Light Tunnels” och humorn i “Brad Pitt’s Cousin,” mellan klubb-bangern “Dance Off” (som dessutom gästas av Idris Elba & Anderson .Paak) och den känsloladdade kärleksförklaringen “Growing Up” är helt genial, och ger lyssnaren möjlighet att välja och vraka bland musik beroende på vad humöret begär. Chance The Rapper-gästade “Need To Know” och närvaron av XP’s sammetslena hooks cementerar vad som tidigare misstänkts; “This Unruly Mess I’ve Made” lever upp till även de högre förväntningarna.

 

 

Bästa låt: “Need To Know”

 

Bästa produktion: “Growing Up”

 

Bästa gästinhopp: 2016 tillhör Chance The Rapper, och hans insats på “Need To Know” blir inget undantag till kvaliteten som förknippas med Chicago-rapparens cosign.

 

Tänkvärd text: “White Privilege II”

 

 

//Ludvig Löfström

 

 

 

 

iTunes

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL