Recension – CLEO & Kristin Amparo med Broke ‘N Tipsy “Vem E Han” (EP)


Av Mia Andersson.

 

 

Under det gånga året har Cleo och Kristin Amparo blivit en alltmer välbekant svensk hiphop- och soulduo, uppmärksammad för sina liveshower och engagemang för samhällsfrågor och jämställdhet. Nu släpper de sin efterlängtade EP ”Vem e Han” i samarbete med producentduon Broke ’n Tipsy.

 

 

Titelspåret och tillika inledande spåret sätter ton för EP:n. Omedelbart känner jag mig gränslös och stark. Ett blytungt, wobblande beat med en fenomenal ingrediens av vad som låter som en nynnande trimmer tar sedan vid. Jag förstår snart att ”Gå på salong” inte bara ljudmässigt är ett mäktigt spår utan dess befriande underton är också betydande. ”Det är inte dig jag gör mig fin för, det är själsligt. Fixar mina naglar bara för att det är härligt.” rappar Cleo och med det säger hon det som många med mig vill få sagt. Salongen blir en bildligt uttryckt för en fristad, där man bara kan vara och en plats som stärker. Cleo och Amparo står här i framkanten av att ta tillbaka det självklara, det som är allas rättighet och ingen annans att bestämma över. Ingen moralkaka eller uppmaning om att gå upp till kamp, bara låtar om självklarheter som måste få ta större plats. Temat fortsätter på nästkommande spår ”Tagga ner” där fördomar, inskränkthet och invanda mönster i ett atmosfäriskt ljudlandskap får sig en känga av såväl Cleos kraftfulla stämma som gästinslaget med Dirty Jens. Med en viktig öppenhet får dem dig att stanna upp och tänka till, hur allt det där kan appliceras i ditt liv och vad du kan göra för att förändra. För detta är onekligen en EP som genomsyras utav en stor politisk relevans men stora delar av den handlar också om att bara vara människa. Från krav och förhoppningar som kolliderar med verklighet i ”Andas” till det högst personliga och innerliga på EP:ns plågsamt vackra spår ”Pappa kom hem”. Med ett påtagligt lugn i sin röst öppnar Cleo upp sig och tillsammans med Amparos sagolika stämma börjar rysningen vid tårna och drar längs ryggen upp till hårbotten under de dryga fyra minuterna. Hade EP:n slutat där hade förmodligen lyssnaren lämnats med vemodet men istället avslutas ”Vem e Han” med den uppiggande och sorglösa låten ”Kär Å Galen”. Det tror jag är ett klokt val för helhetsupplevelsen och dessutom en låt som med största sannolikhet kommer vara ett stående val på radiostationer och dansgolv framöver.

 

 

Som lyssnare blir det tydligt att det är ett omsorgsfullt samarbete mellan Cleo, Amparo och Broke ’n Tipsy. Producentduon har gått loss på analoga syntar. De pitchar, skruvar ner och arbetar med en vibrerande bas och intressanta instick av omgivningsljud. Men vad de tillsammans lyckas göra är att gräva bland uppriktighet alltmedan de vidhåller en rytmik som gör att du inte kan sitta still.

 
Här hörs resultatet av vad som händer när en av Sveriges bästa rappare, en av Sveriges bästa sångerskor och två av Sveriges bästa producenter slagit sina kloka huvuden ihop. Kontentan blir ett bra bevis på vad laganda och samarbete kan ge. Inga fler tjusiga termer, detta är bara riktigt, riktigt bra – och stärkande.

 

 

 

 

 

 

Imorgon 25:e januari släpps CLEO & Kristin Amparo med Broke ‘N Tipsy “Vem E Han” EP exklusivt via Kingsizemagazine.se

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL