62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Konsertrecension/referat – VAD UPP med SödraSidan, Silvana Imam, Team Galagowear m.fl live på Debaser Strand


Av Malkolm Landréus.

 

 

En kväll i den oberoende hiphopens andra. Det var vad publiken på Debaser Strand bjöds på igår under eventet VAD UPP som arrangerats av Playground Music Scandinavia. Kingsize var självklart på plats för att bevittna en kväll som erbjöd något för de flesta, oavsett smak eller riktnummer.
Trots en inledningsvis måttlig uppslutning, där G Punkten får den otacksamma uppgiften att mjuka upp den något stela skaran åhörare, tar det inte lång tid innan kvällen sprakar igång. I takt med vibrerande ”Latinamerika” kan man till slut se även den mest obekväme hipstern röra på fötterna, vilket måste ses som ett gott betyg.

 

 

Den evigt ödmjuke Shazaam får sedan rollen som presentatör för resterande kollegor i Team Galagowear Records, efter att ha bränt av kraftfulla ”Mina ord” och sköna ”Äventyret vinner alltid” som lagom kaxigt varvas med originalbeatet. Rawda, med 14X-kollegan Gabbe G vid sin sida, ger oss sedan hiphop i sin renaste form när de rappar varsin a cappella-vers som får mig att le av beundran. Där är två rappare jag inte kommer sluta tjata om. Den dynamiken, pondusen och talangen är något utöver det vanliga. Alpis och DC Grimsta gör starka inhopp på lysande ”Hemmaplan” innan det lämnas plats åt DaCosta för ett riktigt röjigt solo-set med bl.a. bläckhyllningen ”Tatuera mig”.

 

I takt med att TGR höjer energin blir också folkmassan mer påtaglig och temperaturen i Debasers lokaler stiger. Ett antal torra strupar får vattnas i form av öl alldeles lagom till att USCH äntrar scenen. Och nykomlingarna imponerar. Med fart, pondus och knivskarpa tungor levererar de spår från sin nya EP och lyckas med konststycket att faktiskt få låtarna att bli ännu bättre live, där beatbox-skapelsen ”Snackaruom?” sticker ut allra mest.

 

 
Den tidigare nämnda variationen av artister förkroppsligas sedan när Silvana Imam kliver upp på scenen. Med sitt unika sound, som slentrianmässigt kan liknas vid en hybrid mellan Enya och hiphop, och förtrollande scennärvaro lyckas hon på kort tid sätta stora avtryck i mitt musikminne. Det är med en unik och konstnärlig passion hon framför låtar som ”Blomstertid, igen” och ”Satan i en ny dress”. En annan med stor passion är Johan Alander. Ackompanjerad av duktiga Johan Klingwall och Lawan Hassan skapar de en musikalisk atmosfär som sedan Mofeta även får bidra till.
Showen avslutas med kvällens huvudakt SödraSidan och det står tidigt klart att det är just dessa herrar som många i lokalen har väntat på. Golvet fylls snabbt och söderortens representanter får gladeligen ge sig tillkänna inte en, utan flera gånger om under hits-kavalkaden som backas upp av skönsångarna Nano och Kaliffa.

 

Ett högst värdigt avslut på en kväll som jag personligen önskar att fler människor hade tagit del av. Det förtjänade samtliga artister.

 

 

Se bilder från VAD UPP på Debaser Strand:

 

[pgallery id=”EO3D165047″ /]

 

 

Foto: Sofi Cederlöf

 Publicerat:
RedaktionenNULL