En återkomst och en debutant i en väldigt lyckad mix. Ungefär så kan man beskriva Snoh Aalegras hittills största spelning på hemmaplan under nystartade festivalen Rosendal Garden Party.

Sångerskan har precis avslutat sin turné i Nordamerika när hon intar den stora scenen i det grönskande området. Men som vanligt ser hon allt annat än sliten ut när hon valsar in på scenen iklädd ett helkroppsplagg gjort av handväskor i stilsäkert och (som alltid med Snoh) retroflörtande baggy-mode.

Inledande ”Situationship” framförs med bravur, men det dröjer några låtar innan hon sjunger ut ordentligt. Sångerskans hela register får vi aldrig riktigt – men med sin stjärnglans gör hon ändå tillräckligt för att vinna hemmapublikens hjärtan. För även om Snoh sparar lite på krutet är hon både träffsäker och närvarande på ett sätt som bara fullblodsproffs är. Vare sig det är fem år gamla ”Fool For You” eller höjdpunkten ”Find Someone Like You” framförs de som att hon är mitt uppe i situationerna av lycklig, olycklig och komplicerad kärlek som hon sjunger om. På så sätt blir varje låt levande.

Med det sagt finns en aning dissonans i spelningen som helhet. Att se Snoh på en stor scen i gassande kvällssol är sannerligen inte otrevligt, men setet vi fick se hade förmodligen gjort sig bättre i en intimare miljö. Annars hade vi behövt lite mer ”go”.

Bästa låt: “Find Someone Like You”.
Detta minns vi: Setupen för en av årets mest efterlängtade återkomster och debuten för en av svenskt kulturlivs trevligaste nytillskott på flera år.
Publiken: Bidrog till den mysiga stämningen, men gjorde inte heller mer än vad som krävdes av dem.

/ Malkolm Landréus

Foto: Grace Williams