Av Emil Sandgren Strada.

Glöm Resident Evil och andra Zombie-referenser du kan tänkas ha. Här är inte Zombies synonymt med tröghet och sprutande blod utan ger mänskligheten en riktig utmaning om världsherraväldet.

Nåja, med världsherraväldet menar jag såklart USA, mer exakt New York och ännu mer exakt en vit medelklass, kärnfamilj med en föredetta FN-soldat i spetsen, spelad av Brad Pitt. I katastroftider tycks alltid USA bli attackerat av alla möjliga typer och fascinationen för USA-invasionen verkar aldrig upphöra. Klyschorna är tillräckligt många för att man ska sucka men ändå är Zombie-kriget lite mer spännande än vanligt.

Gerry Lane (Pitt) återvänder till sitt tidigare jobb som FN-soldat för att hjälpa till att hitta botemedel till den pandemi som snabbt sprider sig i staden. Pandemin gör att folk dör, men kort återuppstår dem till zombies. Zombies med intelligens och en fysisk överlägsenhet som gör det svårare än vanligt i att ta kål på dem vilket är ganska underhållande. Tacksamt för oss tittare är tempot uppskruvat och dramatiskt, det händer saker hela tiden och Brad Pitt är fortfarande en väldigt bra skådis som kan konsten att vara jordnära även i en film om overkliga varelser.

 
Kombinationen zombies och världskrig skulle kunna bli pannkaka, men “World War Z” är nyskapande och intressant och är dessutom en klockren biofilm. Den kräsne kan bli överraskad och det här blir en av de starkaste treorna jag delat ut hitills.

Biopremiär 12:e juli

///Emil Sandgren Strada

6412e4b25c415800cc0e8973