62b170dadc4101037e075fe2
62a83ff970c4fd62de0588d3
Kingsizemagazine.se
Tre filmer som haft starkt inflytande på hiphop kulturen!


Hur många gånger har vi inte hört rappare säga “My life is a movie”?

 

Med tanke på hur stort inflytande vissa filmer haft på rappares fantasi och i vissa fall slukat rapparna så till den grad att hela deras image blivit en del av deras verklighet så var jag tvungen att göra den här listan.

 

1. “Scarface” (1984)

 

Från Jay-Z:s klassiska intro på debuten “Reasonable Doubt”  där varje mellansnack innehöll nån form av “Scarface”-referens  till Houston-legendaren Brad Jordan, i Hip Hop-kretsar mer känd som “Scarface”. Den här blodiga historien om en fattig exilkuban som tar sig ut ur skiten och blir stenrik på kokainhandel i Miami finns överallt, även om det nästan gått 30 år sedan filmen gjordes. Hajpade Future droppade hitlåten”Tony Montana” vintern 2011. Andra stora fans är Raekwon, Rick Ross och Young Jeezy. Mest använda referensen från den här filmen är antagligen ” All i got is my balls and my word”, dvs staken och lojaliteten.

 

2. “New Jack City”

 

Den karismatiska ledaren Nino Brown med den hypervassa tungan ” sit your ass down before i make change” som var ledare i gänget CMB, Cash Money Brothers gav ett eko i Hip Hop-världen. Filmen kom i en tid där kokainets framfart i de amerikanska innerstäderna hade gett resultat i form av “crackheads” som blivit beroende av kokain. Vad man i Hip Hop mest drogs till var trots det just Nino Brown och hans guldkedjor och sammetsrockar som han fixat genom sin framfart som gängboss. Som många idag vet leder Baby och Ronald Williams ett utav de mest framgångsrika skivbolagen i Hip Hop YMCMB, Young Money, Cash Money Brothers, vilket är direkt taget från “New Jack City”. Klassisk hiphop-referens här är “crackhead” nummer ett i filmen, Pookie spelad av Chris Rock. Lil Wayne har också kallat sig Nino Brown ett antal gånger.

 

Kingsziemagazine.sePress

 

3. “Gudfadern I och II” (1973&1977

 

Den episka sagan om maffiafamiljen Corleone och dess protagonist, Michael Corleone, den iskalle och intelligente familjeledaren blev nästan helgonförklarad av många rappare. När MTV visade serien “Cribs” verkade den klassiska “Gudfadern”-loggan pryda varenda stor amerikansk rappares vägg. Snoop Dogg (Lion) döpte sitt andra album till “Tha doggfather”. Under en viss tid på 90-talet var det mode för rappare från Los Angeles att lägga till ett Corleone eller annat valfritt maffianamn efter sitt vanliga smeknamn, idag har vi en rappare vid namn “Childish Gambino” och listan kan göras längre.

 

Kingsizemagazine.sePress

 

///Emil Sandgren Strada

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL