Travtränaren och kusken Stig H Johansson är en legend inom travsporten. Han är en av de mest framgångsrika tränarna och kuskarna i Sverige och har vunnit flera av de största loppen i världen. Johansson har tränat och kört några av de mest framgångsrika hästarna i historien, inklusive Victory Tilly och Queen L. Han har vunnit över 8 000 lopp som tränare och över 6 000 lopp som kusk.

Nyligen bestämde han sig för att inte förnya sin tränarlicens och trav-Sverige både sörjde och hyllade denna mästarnas mästare.

Johansson har varit en ledande figur inom travsporten i över femtio år och har alltid varit känd för sin hårda arbetsmoral och sin starka träningsfilosofi. Han har alltid haft en öppen attityd mot nya metoder och teknologier, och har alltid varit villig att lära sig nya saker. Johansson har även varit en mentor för många unga tränare och kuskar som har kommit upp genom rankerna och har hjälpt till att forma travsporten till vad den är idag.

Under flera decennier när landets självutnämnda travexperter skulle formulera sina tips till V75® så kunde man per automatik inkludera alla hästar som Stig H tränare eller körde med goda chanser.

Kort sammanfattning av artikeln

  • Stig H Johansson är en av de mest framgångsrika tränarna och kuskarna i Sverige och har vunnit flera av de största loppen i världen.
  • Han har tränat och kört några av de mest framgångsrika hästarna i historien, inklusive Victory Tilly och Queen L.
  • Johansson har varit en ledande figur inom travsporten i över femtio år och har alltid varit känd för sin hårda arbetsmoral och sin starka träningsfilosofi.
  • Mästarans mästare har nu gått i pension.

Karriäröversikt

Tidiga år och bakgrund

Stig H Johansson föddes den 26 juli 1945 i Forsa, Hälsingland. Han växte upp i en familj med starka kopplingar till travsporten, och började själv att tävla som kusk i början av 1960-talet. Efter att ha avslutat sin militärtjänstgöring satsade han på en karriär som travtränare, och öppnade sin egen träningsanläggning i Alby, Upplands Väsby.

Framstående prestationer

Under sin karriär som kusk och tränare har Stig H Johansson vunnit otaliga lopp och tävlingar, både i Sverige och internationellt. Han är den enda kusken som har vunnit Elitloppet® sex gånger, och har även vunnit Prix d’Amerique i Frankrike som räknas som världens tuffaste travlopp.

Stig H Johansson har även satt flera världsrekord, bland annat i USA där han körde 1.09,1 med hästen Giant Diablo på en mile-bana. Han har också vunnit alla svenska unghästklassiker, i princip samtliga storlopp i Europa och dessutom Nat Ray Trot samt amerikanska Breeders Crown. Han blev kuskchampion på Solvalla hela 29 gånger och var det mest självklara valet någonsin i travets Hall of Fame, när han valdes in 2008.

Stig H Johanssons inflytande på travsporten

Stig H Johansson har haft en stor påverkan på travsporten, både som kusk och tränare. Hans framgångar har gjort honom till en av de mest respekterade personerna inom svensk travsport, och han har även varit en förebild för många unga kuskar och tränare. Det är många av dagens namn inom travet som antingen jobbat åt Stig H eller som haft han som förebild.

Genom åren har Stig H Johansson tränat många framgångsrika hästar, och han har även varit engagerad i utvecklingen av nya träningsmetoder och tekniker. Han har också varit en aktiv förespråkare för att förbättra hästarnas välbefinnande och hälsa, och har arbetat för att införa nya regler och riktlinjer inom travsporten.

Sammanfattningsvis kan sägas att Stig H Johansson är en av de mest framgångsrika och inflytelserika personerna inom travsporten genom tiderna. Hans prestationer som kusk och tränare har gjort honom till en legend inom sporten, och hans inflytande har varit avgörande för dess utveckling och framgång.

Träningsfilosofi och metoder

Stig H Johansson är känd för att vara en av de mest framgångsrika travtränarna och kuskarna genom tiderna. Hans träningsfilosofi och metoder har varit avgörande för hans framgångar.

Stig H Johansson har en mycket noggrann och strukturerad träningsmetodik. Han fokuserar på att anpassa träningen individuellt efter varje häst och deras specifika behov. Han tränar sina hästar på ett sätt som gör att de får utveckla sin styrka och uthållighet samtidigt som de hålls friska och skadefria.

Johansson använder en blandning av traditionella och innovativa träningsstrategier för att optimera sina hästars prestationer. Intervallträning på rakbanan är ett centralt inslag, där hästarna genomgår noggrant utmätta pass för att förbättra deras hastighet och uthållighet. Dessutom integrerar han konditionsstärkande arbete genom att utnyttja den naturliga terrängen, som skogsslingor, för att bygga upp hästarnas grundläggande kondition och styrka.

Vidare lägger Johansson stor vikt vid att anpassa träningsintensiteten efter underlag och individuella förutsättningar, vilket visar på en djup förståelse för varje hästs fysiska och mentala tillstånd. Han är också noggrann med att skapa en träningsmiljö som stimulerar hästarnas naturliga beteenden och välbefinnande, vilket inkluderar att ge dem tillräckligt med vila och återhämtning mellan intensiva träningspass. Johanssons framgångar grundar sig på denna holistiska syn på hästträning, där hälsan och harmonin hos varje individ prioriteras för att uppnå bästa möjliga prestationer.

Berömda hästar i Johanssons stall

Stig H Johansson är en av de mest framgångsrika travtränarna i Sverige genom tiderna. Under sin karriär har han tränat och kört många kända hästar som har vunnit stora lopp runt om i världen. Nedan följer några av de mest berömda hästarna som har varit en del av Johanssons stall:

Victory Tilly

Victory Tilly är en av de mest kända hästarna som har tränats av Stig H Johansson. Han var en svenskfödd travhäst som vann många stora lopp under sin karriär, inklusive Elitloppet. Victory Tilly var en av de mest framgångsrika hästarna i svensk travhistoria och han vann totalt 70 lopp under sin karriär. Enligt Johansson själv är Victory Tilly utan tvekan den bästa häst han nånsin kört och tränat.

Big Elma

Big Elma var en annan häst som tränades av Stig H Johansson. Hon var en svenskfödd travhäst som vann många stora lopp runt om i världen. Big Elma var känd för sin snabbhet och hon vann totalt 51 lopp under sin karriär.

The Onion

The Onion, även kallad löken, känner många till och tränades såklart av Stig H Johansson. Han var en svenskfödd travhäst som vann många storlopp i Sverige, inklusive Elitloppet 1984 som gav Stig H sin första seger av sex i Elitloppet. The Onion vann totalt 35 lopp under sin karriär och har ett lopp uppkallat efter sig sedan 2004.

Queen L

Queen L sprang in över 17 miljoner kronor under sin karriär. Hon var en svenskfödd travhäst som vann många stora lopp runt om i världen, inklusive Stochampionatet och Svenskt Travderby 1990. Queen L var den häst som Stig H vann världens tuffast travlopp, Prix d’Amérique med. Hon vann totalt 46 av sina 82 lopp under sin karriär.

Stig H Johanssons arv och framtid

Stig H Johansson är en av de mest framgångsrika travtränarna och kuskarna som Sverige har sett. Under sin karriär har han vunnit över 6 000 segrar som kusk och över 8 000 som tränare. Han betraktas av många som den bästa inom travsporten och har blivit invald i Travsportens Hall of Fame.

Stig H Johanssons arv är en av stolthet och framgång. Han har tränat och kört några av de mest kända hästarna i travsportens historia, inklusive Victory Tilly, Utah Bulwark och Queen L. Hans insatser har inte bara gett honom personlig framgång, utan har också bidragit till att höja nivån på svensk travsport.

Trots att Stig H Johansson nu är pensionerad, fortsätter hans arv att leva vidare. Han har tränat flera framgångsrika travhästar som har vunnit stora lopp runt om i världen. Hans inflytande på travsporten är fortsatt starkt och kommer för alltid vara en respekterad röst inom branschen.

Stig H Johanssons arv kommer att leva vidare långt efter att han nu slutat. Hans insatser har inte bara inspirerat en hel generation av travtränare och kuskar, utan har också bidragit till att höja nivån på svensk travsport nått enormt.

Den enda mästarnas mästare!