Sångerskan vi känner igen från flitigt turnerande med Ken Ring aktuell med första release via Svenska Inspelningar - läs även hennes öppenhjärtliga tankar om misshandel och våld hon blev utsatt för i en nära relation.

Härom året sa Samia upp sig från jobbet, sålde lägenhet och bil och allt hon ägde. Hon hade tröttnat på vardagen här hemma, bestämde mig för att åka till Afrika ett tag för att sen satsa på musiken fullt ut när hon kom hem. Dagen innan hon åkte skrev hon ett mail till rapparen Ken Ring på Facebook och länkade sin Youtubekanal. Därefter bar det av till Ghana i ett halvår. Hon jobbade med att dra igång olika välgörenhetsprojekt och skrev musik. Efter ett tag var hon tvungen att återvända hem igen, övertygad om att det var musiken hon skulle satsa på men utan att veta var hon skulle börja, utan kontakter och med en tom plånbok. En vecka efter hemkomsten ringde Ken Ring upp och hämtade henne till studion där jag skulle sjunga för honom. Några veckor efter det började jobbet med “Akustiken”-albumet och därefter det egna materialet, Samias egen mix av reggae, soul och en svenskspråkig poptradition. Första egna släppet var “En Kärleksförklaring”, där en förbannad Samia gör upp med ett svekfullt ex. Nu ligger albumet nästan klart och det är dags för nästa singel “Kärlek på Låtsas”.

Lyssna på Samia “Kärlek På Låtsas”:

I början av mars tog även Samia ett mycket viktigt ställningstagande – hon valde att öppet berätta om att hon blivit misshandlad i en nära relation, av sin före detta pojkvän. I ett Facebook-meddelande via hennes artistsida skrev Samia:

2a mars idag. Årsdag. Det har nämligen idag gått exakt ett år sedan mitt ex vred av tummen på mig så att både ledband och ben gick av vilket resulterade i operation ett par dagar senare. Tummen saknar fortfarande, ett år efter händelsen, känsel och har en nedsatt funktionsförmåga. Detta är verkligen ingen tyck-synd-om-mig-text på något vis. Har människor runt mig som tar hand om det där. Anledningen till varför jag nu väljer att skriva om det och faktiskt börja prata om det är för att det just ofta är det som är problemet när det handlar om våld i nära relationer osv. Att det tystas ner. Att man tror att man är ensam om det. Att man skyller på sig själv. Att man skäms. Att man är rädd för vad som skulle kunna hända om man berättade. Osv.
Det är också tyvärr så att det är extremt vanligt. Och mörkertalen enorma. Återigen för att det tystas ner och sopas under mattan. Vilket då också innebär att man omedvetet och med ovilja skyddar människan som faktiskt gjort en illa. Det som också skrämmer mig lite just i mitt fall är bristen på sivilkurage som råder i – även där – allt för många fall. Det som hände förra året skedde på t-centralen i Sthlm, bland massor av folk. Utan att någon på något sätt reagerade. Är det så vi vill ha det omkring oss?
Dags att börja prata om saker som stämplas som tabu. Dags att sluta skydda människor som begår brott. Dags att visa lite medmänsklighet.


Det tänker jag iaf göra och jag hoppas fler människor omkring mig också börjar tänka om. Tänka rätt.

Följ Samia på Facebook

Lördag 22:a mars hålls även releasefest samt spelning med Samia på Klubb Yes!

SAMIA – Live!
Yes! Soundsystem + DJ Jayzon + Donuts
DJ Danang från Dim Delights crew

Lördag 22 mars
Mosebacke Etablissemang (Södra teatern)
Klockan 21.00 till 02.00
Ålder 20 år