Resident Evil – ondskan återuppstår 2015


Nopstalgitrippa i den remastrade version av remaken.

 

 

Det första Resident Evil lanserades 1996 och blev den moderna survival horror-genrens fanbärare. 2002 kom en Nintendo Gamecube-exklusiv remake. Nu är en remastrad version av remaken på gång som ska komma ut tidigt 2015. För många spelare är Resident Evil en outtömlig nostalgikälla som nu ska kunna återupplevas i 1080p på senaste generationens konsoller och på datorn. Capcoms producent Yoshiaki Hirabyashi sa till IGN i en e-postintervju:

 

“We wanted to give players an opportunity to play this game, whether it be a repeat or for the first time, with improvements to the visual and audio quality.”

 

 

Spelaren får välja att spela som antingen S.T.A.R.S. (Special Tactics and Rescue Service) Chris Redfield eller Jill Valentine. Deras uppdrag är att hitta Bravo-gruppen som har försvunnit spårlöst i Raccoon City. Efter en flykt undan muterade hundar tar teamet skydd i den mardrömslika herrgården där zombies lurar i korridorerna. Resident Evil är subtilare än dagens actiondränkta zombiedödare och istället får den illabådande ovissheten ta större utrymme.

 

Den första cut-scenen visar upp ett Resident Evil med mer seriositet och mindre smörigt skådespelande än i originalet från 1996. Kameravinklarna är visserligen som i originalet vilket kan göra spelet bångstyrigt men det remastrade Resident Evil erbjuder även ett nytt kontrollsystem som gör spelet mer lätthanterligt. Det har inte flyttats på några fienden eller verktyg sen originalet kom ut och både ljud och bild har putsats upp ordentligt.

 

Det är oftast bäst att låta originalen vara i fred. Men den remastrade versionen av Resident Evil remaken kan vara det undantag bland nyversioner som så många har önskat efter.

 

//Robin Herzog

 

 

Mer information nedan:

 

 

Resident Evil släpps till PC, Playstation 4, Playstation 3, Xbox One och Xbox 360.
Utgivare: Capcom
Utvecklare: Capcom, Capcom Productions Studio 4
Release: Första kvartalet 2015Publicerat:
RedaktionenNULL