6082b45925dc87017f719632
Recap av 25 Hour People-kryssningen 2012


Kingsize planerade intervju med M.O.P. gick om intet när Lil Fame blev avslängd från båten i Åbo…!

 

 

Vad får man om man hyr en av Östersjöns största båtar och fyller den med en massa klubbar, ännu fler DJs och ett gäng festglada artister? Man får 25 Hour People – kryssningen som är till för festsugna landkrabbor som kan uppskatta hiphop, techno, dubstep, electro, house och flera andra relaterade musikstilar – på en båt.

 

Det fanns nämligen något för alla på båten som tog oss från Stockholm till Åbo och tillbaka. Vi försökte vårt bästa för att i första hand ha koll på de som spelade hiphop, reggae/dancehall, r&b och annan musik som vi älskar så mycket. Man fick kämpa för att ha koll på var/när alla spelade, samtidigt som man utvärderade den finska ölen. Man behövde dock inte kämpa särskilt mycket för att hitta rappare, DJs och annat skönt folk i korridorerna på Silja Lines ”festbåt”.

 

Av de dryga 1500-1600 festdeltagarna/resenärerna så verkade många ha placerats i samma del av båten och två hytter från vår tillfälliga bostad hängde DJ/festkollektivet Shitxfaced som gjorde sitt allra bästa för att leva upp till sitt namn. Förutom skön korridorsstämning bidrog de även med ett DJ-set på andra dagen av sjöslaget. På samma dag körde L-Wiz från All Out Dubstep-gänget, radioprofilen Ametist, sköna reggae/dancehallkillarna Sammy K och DJ Shirkhan från Safari Sound, de spårade partygrabbarna i Visionfruit samt de lika spårade partytjejerna i Håll Käften Och Dansa.

 

Nu har jag alltså bara nämnt dag 2 och de kloka satte klockan tidigt för att gå upp och lyssna på ovanstående DJs. De levererade nämligen riktigt bra musik, som de så ofta gör ute på klubbarna runt om i landet.

 

Men vi kan väl spola tillbaka tiden lite. Någon gång på natten mellan dag 1 och dag 2 spelade Marcus Price & Carli och körde, enligt mig, det fetaste DJ-setet på båten (av de jag hann se så klart). Det säger mycket om setet eftersom det var så oerhört många DJs på plats på båten och de allra flesta gjorde riktigt bra ifrån sig. Bland annat gjorde Klubb Peez med Uppsalas stolthet DJ Large ett bra jobb på festkvällen, liksom dubstepikonen Benga och det, för båten skapade, DJ-gänget The Zoul Lounge – bestående av The Soul Lounge, Tony Zoulias och Crona.

 

Det var dock inte bara DJs på den här båten, även om ordet ”serato” förmodligen brukades oftare än ordet ”rimblock”. Man stötte delvis på en massa freestylesessions runt om på båten, men framför allt så fanns det en stor scen som bara väntade på att bli pulveriserad.

 

Första spelningen vi såg var en energisk Rapper Ted som hade med sig Haninges finest: Toffer, samt vapendragaren Poppa Peez bland andra. Det var en bra show och det var den perfekta starten för resten av kvällen, natten, morgonen och eftermiddagen som följde. Om gemene man i Sverige hade fått se den nivå av festande många hade på båten hade vi definitivt fått se ”Sverige skita på sig”…

 

Men spelningen som jag, liksom många andra, hade sett fram emot allra mest var helt klart M.O.P. som följde efter Rapper Ted. Duon från Brooklyn hade klivit ombord båten med samma partysug som resten av 25 Hour People. Vi skulle göra en exklusiv intervju med Lil’ Fame och Billy Danze för Kingsize men det visade sig bli omöjligt och vi återkommer till det…

 

Deras spelning först och främst? Den var riktigt jäkla tung. Det är svårt att ens föreställa sig något annat om man går igenom deras diskografi, låt för låt. Låtvalen var rätt och alla klassiker plus en del andra röjiga låtar, som favoriten och livevänliga ”Calm Down”, kördes till publikens stundtals euforiska glädje. Spelningen var oerhört bra och personligen blev jag nästan rädd. Var det den här nivån resten av natten skulle hålla? Ett ”M.O.P.-tempo” kändes svårt att köra på i ett dygn men alla fick göra sitt bästa. Någon som gjorde sitt bästa och lite till var Lil’ Fame. Efter lite onödigt tjafs valde nämligen vakterna att bära ut honom (en vakt i varje arm/ben) från stora salen och till slut kasta av honom i Åbo när vi kom fram för att vända. Folket som såg Fame bli buren av vakter buade och skanderade ”M.O.P.! M.O.P.!”, men till ingen nytta tyvärr. Kanske hade vakterna lyssnat för mycket på M.O.P. och levt sig in för mycket i texterna… ”Ain’t no party like ’M.O.P. party’, cuz ’M.O.P. party’ don’t welcome everybody!” (från ”M.O.P. party”)?

 

Trist var det oavsett och den planerade intervjun blev således inställd, vilket vi så klart fick förstå. Jag pratade dock lite kort med Billy Danze som delvis var bedrövad över att tappa sin kollega i Åbo av alla ställen, men han var också glad för den lyckade spelningen och att få vara i Sverige. De är en av flertalet rapgrupper från USA som gärna hänger några extra dagar i våra svenska städer när de väl är här och samarbetet med Ken (och att en av samarbetspartnerna i Snowgoons bor i Örebro) har väl säkerligen inte minskat deras önskan att ta sig hit fler gånger…

 

Totalt sett var det en oerhört lyckad och rolig kryssning och vi på Kingsize passar på att rikta ett stort tack till Daniel ”Irk” och alla andra som såg till att den här kryssningen blev av. Vi får hoppas att alla blivande sjöbusar på båten inte skrämde bort varken de övriga medresenärerna eller personalen för mycket och att 25 Hour People kommer tillbaks även 2013! Då får vi så klart också hoppas på att alla artister och DJs får stanna kvar tillsammans med alla blivande pirater för att dricka rom och sjunga sånger om havets äventyr…

 

///Alexander Kihlström

 

Se även videoklipp från Rapper Teds spelning innan M.O.P. gick på scen:

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL