Efter flitigt arbete och stora framsteg det senaste året har GMOS fått allt större uppmärksamhet. Inför deras kommande nya EP Math Matters släpper de nu i samarbete med Math-Mic och Madfellas Music låten och videon till ”The Industry”.

En tung och industriell blues möter mig och plötsligt känns det som jag vore i 40-talets Chicago med Muddy Waters. En knastrigt inbäddad röst och utdragna ordslut ger mig sedan en tydlig påminnelse om år 2001 när Pharrell Williams och hans N.E.R.D gjorde intåg i mitt tonårsliv.

Och likt de arbetssånger bluesen en gång föddes ur leker GMOS och Math- Mic i ”The Industry” ordagrant med begreppet likväl som de stiligt anspelar på hiphop-gamet. Men istället för att omfamna bluesens nedstämdhet, istället för att som Muddy i ”My Home Is In Delta” sjunga om hur han inte orkar mer, låter GMOS och Math-Mic ilska forma deras texter. Något som skapar ett textinnehåll som är bestämt och vars aggressivitet förföriskt. Pharell sa ”I dare a motherfucker to come in my face” och även om de inte säger det i klarspråk är det ingen tvekan om att det är exakt den känslan som låten inbringar. Precis som i GMOS tidigare släppta singel ”Hold Up” för de även här tankarna till Varför man gör det man gör och avsaknaden av substans hos andra artister. I andra versen släpper Just lös ett nästan episkt rim och nyfikenheten hos mig tätnar. För det är oundvikligt att undra om de har några speciella i åtanke. Vem eller vilka det än må vara har låten stake och jag uppskattar människor som vågar säga att allt inte är fine and gravy. Dessutom visar den där staken och aggressiviteten på en genuin dedikation och vilja att visa vad man går för – och därmed föds en ännu större nyfikenhet hos mig.

Text: Mia Andersson

Se videon, Math-Mic x GMOS “The Industry”: