5f2d30fa05d9010e180815f2
Kingsizemagazine.se
Kan “hiphopens vagga” återuppstå?


New York-rap kämpar för att hitta tillbaka till sin identitet och relevans.

 

Ända sedan Kenrick Lamar gästade Big Sean-singeln “Control”, och ambitiöst sa att han var kungen av New York, har det varit en pågående diskussion om New York-rap. Det har gått så långt att DJ´s har samlat in pengar för att göra en dokumentär om New Yorks relevans i musikindustrin.

 

I förra veckan rev Atlanta-rapparen, Trinidad James upp en storm då han under en konsert i Brooklyn hävdade att det är Sydstaterna som styr New York-rap idag. Flera av de stora NY-rapparna vill nu försvara sin hemstad, men tyvärr är det de mindre relevanta “bråkmakarna” som Papoose och Maino som slåss för hedern. Tyvärr saknas New York-scenens stora representanter.

 

 

På senare är har New York förlorat sin identitet in i mainstream-fåran. Sydstaterna har tagit ett järngrepp vad gäller radiotid och klubbmusiken. New Yorks fall började då Dipset och G-Unit packade ihop väskorna. Det New York har att visa upp idag är Jay Z, NAS, Jadakiss, Raekwon och A$AP Mob. De fyra första är legender på närmare 40 år, som har klarat av att följa med tiden och hålla sig på topp då yngre förmågor från Sydstaterna tog över. A$AP Mob har visserligen inte det speciella New York-soundet, han mixar en massa olika stilar, från Mater P till UGK och vidare till Bone Thugs. Så, frågan är om New York har en identitetskris?

 

Geografiskt sett har de olika regionerna i USA alltid haft ett speciellt och definierbart sound. Och då speciellt New York, grundstenen och hela hiphopkulturens vagga. (Shoutout Marianne Aulie) Olika sound går i cykler, och kommer ofta tillbaka. Stämmer det?

 

Ett av New York-rappares problem är det stora ego som många av dem besitter. När de flesta från västkusten och sydstaterna har lyckats samarbeta, har de flesta från östkusten valt att köra solokarriärer. Västkusten har flera etablerade grupper såsom Black Hippy, Odd Future och HBK Gang, har östkusten bara A$AP Mob. Under de senaste två åren har flera börjat att se värdet i att bilda grupper. En annan faktor är att trap är det dominerade soundet. Speciellt Chicagos trapscen höjde sin röst. Kanye West lyssnade. Gjorde en remix av Chief Keef, och resten är historia. Kräver New York-rap respekt?

 

Under de två senaste åren har det dykt upp massor av utsvultna rappare från New York, tydligt inspirerade av soundet från mitten av 90-talet, men med en egen twist. Kritiker anser att deras musik absolut inte kommer att spelas på radio eller på klubbarna. Men de kan ha fel. Då Kenrick Lamar släppte sitt andra mixtape, Overly Dedicated så visste ingen vem han var, och ingen trodde att han kunde bli ett namn. Ett mixtape och ett album senare var han otvivelaktigt årets rapstjärna. Nedan kan ni läsa om några namn från den nya generation av New York-rappare som kanske kan återskapa New Yorks identitet som hiphopens Mecka.

 

ScienZe

Abropå oenighet och ego. Chuck Strangers (Pro Era) skrattade skadeglatt åt ScienZe när Joey Bada$$ blev ett namn eftersom ScienZe inte ville jobba med honom när han var okänd. Men det har ScienZe inte brytt sig om som gav ut ett lovande album detta året. Nuförtiden samarbetar han med Blu, och levererar gång på gång. Om han och Chuck Strangers kan komma över gammalt groll kan han få gratisskjuts i den framgång “Beastcoast”-klicken nu har.

 

 

Bishop Nehuru

Har sedan förra året funnits på flera skivbolags radar och som har uppmärksammats detta året. Med två mixtapes i bagaget, är denna 17-åring definitivt på gång. I år värmde han upp för Ghostface Killah och MF DOOM (som han ska göra ett samarbetsalbum med), och han uppmärksammades förra veckan av NAS. Killen har en ljus framtid.

 

 

Joey Bada$$

Fanbärare för den yngre generationens New York-rappare samt Beastcoast och Pro Era, har på kort tid lyckats med en light “Tyler The Creator”-effekt, på ett litet mindre utåtagerande sätt. Har ett tungt crew som han steg för steg lyckats få med upp på scen. Har gett ut två mixtapes med sitt crew och jobbar med debutalbumet ”B4.DA.$$” som ska innehålla produktioner från Pete Rock, DJ Premier, Statik Selektah, Chuck Strangers, Q-Tip och 9TH Wonder.

 

 

Action Bronson

Den rappande kocken från Flushing i Queens är tillsammans med Joey Bada$$ en av de mest omtalade när det gäller att få New York-soundet tillbaka upp på banan. Har varit aktiv de två senaste åren och har 7 utgivningar på sitt samvete. Är kontrakterad till VICE och ska snart ut på turné med Eminem, J. Cole och Kendrick Lamar.

 

 

Troy Ave

Troy Ave är på gång, förra månaden släppte han skivan “New York City”, som har mottagits väldigt bra, speciellt i hemstaden. Förra veckan syntes han flera gånger på MTV, och har omfamnats av flera veteraner. Han är kanske den av de yngre som jobbar hårdast för att sätta New York på kartan igen.

 

 

Flatbush Zombies

Är den del av Beascoast-klicken, och är en av de grupper som satte acidrap på kartan igen. Behärskar många olika stilar, och har en av de duktigaste unga producenterna i gamet för tillfället. Påminner ibland om GraveGiggaz men urskiljer sig mycket och har en originalitet som få andra har.

 

 

World´s Fair

Enda kollektivet som visst ska vara en del av Beastcoast. Fanns i strålkastarljuset för en del skivbolag innan A-Trak valde att signa till Fool´s Gold. Består av undergruppen “Children Of The Night” och flera andra soloartister. Har ett traditionellt New York-sound, men mixar gärna olika stilar. Har samarbetat en del med A$AP Mob.

 

 

MoRuf

Definierar sin musik som “soul-hop”, och droppade ett av årets bästa mixtapes förra veckan. Han jobbar tätt med producenter som Iman Omari och MeLo-X och är ett relativt nytt namn på raphimlen. En spännande artist att följa.

 

 

Anthem

Har sedan han slutade som börsmäklare på Wall Street enbart fokuserat på musiken. Han gav ut en EP producerad av Blu tidigare i år och tillfrågades om han vill remixa den nya R&B-kometen Mack Wilds. Har länge jobbat bakom kulisserna och är otvivelaktigt en av de duktigaste lyrikerna New York har att bjuda på för tillfället. Är 2014 hans år?

 

 

Roc Marciano

Roc är visserligen inget nytt namn, han var en del av “UN” på slutet av 90-talet och en del av Busta Rhymes Flipmode Squad. Han har fått ny skjuts i karriären efter att han släppte sitt lyckade album “Marcberg” och “Reloaded”. Han jobbar tätt med folk som Action Bronson, Alchemist och Ka.

 

 

Vi har tidigare nämnt rappare som Astro, The Underachievers, Bryant Dope och Noah Caine, alla fyra är väl värda att kolla in. Det finns definitivt hopp för New York-scenen. Så länge det fortsätter att komma nya talanger som jobbar med sitt varumärke kommer resten av landet att lyssna. Det måste de göra.

 

///Stian Nicolaysen

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL