Inför: Kvartsfinalerna i Champions League


Malkolm Landréus ger oss sina tips inför kvällens inledande drabbningar i världens största klubblagsturnering.

 

 

I afton går Champions League-fotbollen in i kvartsfinalfasen och där ställs bland annat Zlatan Ibrahimovic mot sitt forna lag FC Barcelona. Se analys av kvartsfinalmötena nedan:

 

 

Málaga – Dortmund
Krislaget Málaga har överraskat många i år med fantastiska prestationer i framförallt Champions League, där man gick obesegrade genom gruppen och belönades med en förstaplats. Har bra rutin i spelare som Demichelis, Joaquin, Toulalan, Saviola och Julio Baptista, men det är 20-åringen Isco som tyskarna framförallt måste ha koll på. Den lille spanjoren är ett ständigt hot och ligger bakom det mesta i Málagas offensiv. Dortmund gjorde precis som Málaga och gick som obesegrad etta vidare till åttondelsfinalerna, efter bland annat fyra poäng i dubbelmötet med Real Madrid. Tyskarna har imponerat stort och med spelare som Götze, Reus, Lewandowski och Hummels har man definitivt kapacitet att utmana om titeln. Málaga har gjort det med bravur, men här tar det roliga slut.
Procentchans att gå vidare: 20-80

 

 

Real Madrid – Galatasaray

 

En lottning som förutom två intressanta matcher med fantastisk inramning också innebär att två av världens mest karismatiska tränare ställs mot varandra. Tränarduellen mellan José Mourinho och Fatih Terim kan bli minst lika intressant som matcherna, var så säkra. Utvisning eller ej, insatsen som ledde till Manchester Uniteds uttåg ur turneringen var ett styrkebesked och spanjorerna får naturligtvis ses som stora favoriter här. En bortamatch i Turkiet är dock aldrig lätt och det är hemma på Türk Telekom Arena som Galatasaray har sin chans. Med rutinerade klasspelare som Sneijder och Drogba, tillammans med den i Turkiet älskade målsprutan Burak Yilmaz, har man definitivt kvalité i laget. Räcker det för en skräll? Med ligatiteln ur sikte sedan länge är det Champions League som gäller för Mourinho, och man kommer inte tillåta någon form av underskattning. Det är full fokus på att bärga titeln och då ska hinder som Galatasaray överkommas.
Procentchans att gå vidare: 75-25

 

 

PSG – Barcelona

 

Visst hade man det på känn? Zlatan får möta sin forne arbetsgivare och drömmen om ”den där jävla Champions” dör i förtid igen. Visserligen är Thiago Motta och Thiago Silva tillbaka och efter märkliga omständigheter hävdes Ibrahimovic avstängning, vilket innebär att han får spela redan i första matchen, men här ska man inte ha mycket att hämta. Många var snabba med uttalanden om att Barcelonas era var över efter förlusterna i El Clasico och bortamötet i Milano, men föga överraskande bevisade man motsatsen och körde över en orutinerad Milan-upplaga i returen. Det ska sägas att PSG har större chans än Milan att skrälla här sett till spelarmaterial, men projektet är fortfarande ungt och har vid flera tillfällen lämnat mycket att önska i Ligue 1. Det verkar dock som att Carlo Ancelotti har börjat få ordning på laget och man blir alltmer svårslagna och taktiskt skickliga. Om några år är det möjligt att det här mötet klassas som 50-50, men idag är Barcelona ett par klasser bättre. Allt man kan göra är att hoppas, för Zlatans skull.
Procentchans att gå vidare: 20-80

 

 

Bayern München – Juventus

 

Helt klart det jämnaste mötet på förhand. Bayern München har en enastående ligasäsong bakom sig där guldet redan är säkrat och Juventus är Italiens i särklass bästa lag för tillfället. Bayerns förlust mot Arsenal senast ska man inte dra för stora slutsatser av då tyskarna i stort sett ägde matchen i de 80 minuter som gick mellan Arsenals mål.
Det blir en intressant kraftmätning mellan italienarnas kollektiva defensiv och tyskarnas offensiva maskineri. Juventus kantspelare kommer få det jobbigt, då de både ska täppa till kanterna runt trebackslinjen samt följa med i offensiven. Där kan det uppstå fina ytor för Ribéry och Robben att jobba i om tröttheten ger utrymme för misstag. Många har pratat om Juventus som en outsider i årets Champions League och då är det hinder som dessa man måste ta sig förbi. Blir upp till bevis nu. Personligen anser jag att man saknar en riktig striker och det är ett problem. Italienarna mår nog inte bättre av att veta att Bayern mäktade med 9 (!) mål i sin senaste ligamatch mot Hamburg.
Det kommer bli extremt jämt men tyskarnas rutin i dessa sammanhang gör att det väger över något till deras fördel. Jag blir dock inte överraskad om det krävs förlängning och till och med straffar för att det ska visa sig.
Procentchans att gå vidare: 60-40

 

 

Av Malkolm Landréus

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL