Vem är favorit att vinna Idol 2022?

Vem är favorit att vinna Idol 2022?

Idol fortsätter att vara svenskarnas favoritunderhållning på fredagskvällarna och succéprogrammet är nu inne på sin 18:de säsong. Årets upplaga startade den 22 augusti och pågår ända till finalen den 25 november. I denna artikel tittar vi närmare på vem som är favorit att vinna Idol 2022.

Favoriten att vinna

Årets upplaga av Idol inleddes som vanligt med en auditionturné och därefter en sevärd kvalvecka. Det är en speciell säsong av programmet då Idol har kortats ner med två veckor då VM i fotboll startar i slutet av november, något TV4 och C More satsar stora resurser på. En annan förändring i år är att finalen kommer äga rum på Tele2 Arena i stället för Avicii Arena och därmed kommer publikkapaciteten vara dubbelt så stort i år. I skrivande stund finns 8 idoler kvar i programmet och för varje fredagsfinal kommer antalet minska tills det är dags för finalen i Stockholm.

Det finns många duktiga deltagare kvar i tävlingen men enligt Mr Green Odds finns det en klar segerfavorit i den norrländska Nike Sellman. Enligt experter har Nike imponerat från första audition och har en talang som korat henne till storfavorit att vinna hela tävlingen. Oddsen på att Nike Sellman ska vinna Idol ligger för närvarande på runt 2.75 och därefter kommer Ida Hallqvist på 4.50 och på tredjeplats kommer Julien Keulen på ett 5.50.

Ett av Sveriges populäraste underhållningsprogram

Idol sänds som vanligt på TV4 varje fredagskväll och har en imponerande Tv-historia som sträcker sig bak 2004, då det första avsnittet sändes. Idol är ett internationellt koncept som skapades av den brittiska tv-producenten Simon Fuller år 2001. Syftet med programmet var att kora landets nya popstjärna genom tittarnas åsikter och röstning. Programmet har stora inslag av reality-Tv då man får följa deltagarna bakom kulisserna för att få en mer personlig bild av de blivande popstjärnorna.

Den svenska versionen blev snabbt folkkär och tidigt stod det klart att programmet fick fram några av landets bästa artister. Artister från alla möjliga musikgenrer som Agnes Carlsson, Anna Bergendahl, Loreen och Måns Zelmerlöw är bra exempel på artister som inte vann programmet men fick en skjuts som i många fall lett till stora internationella framgångar.

Måns Zelmerlöw från Lund är förmodligen den största artisten som fått sitt första stora genombrott i Idol. Zelmerlöw var med i programmets upplaga från år 2005 och kom på en femte plats. Redan året efter var han med i ett annat TV4-program Let’s Dance, ett program han vann tillsammans med sin danspartner Maria Bild. Den gamle Idol-deltagarens succé fortsatte och karriären kröntes med en vinst i Eurovision Song Contest 2015 med låten Heroes, vilket innebar att Sverige fick chansen att arrangera musiktävlingen året därpå.

Juryn i Idol

Det är inte enbart deltagarna som blir kändisar utan även jurymedlemmar och programledare blir folkkära i Idol. I varje upplaga av programmet framför deltagarna auditions och uppträdande framför en jury som består av 3 eller 4 medlemmar som alla har en koppling till musikbranschen. Den första och kanske kändaste juryn i Idol bestod av Peter Swartling, Claes af Geijerstam, Kishti Tomita och Daniel Breitholtz. Denna jury var en självklar del av Idol under programmets 4 första säsonger. Dessa medlemmar ersattes sedan av Anders Bagge, Laila Bagge och Alexander Carlsson som samtliga medverkat i andra Tv-projekt efter deras deltagande i programmet.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Idol har varit en stor favorit bland svenskarna sedan programmets start 2004. Ett flertal stora artister fick sin början i Idol och årets upplaga innehar ett flertal talangfulla deltagare som har potential att bli musikstjärnor. Nike Sellman är storfavorit att vinna årets Idol framför Ida Hallqvist. Finalen går första gången på Tele2 Arena i november vilket bjuder in till den största publiken någonsin i Idol-sammanhang.

Foto: Bernd Everding / Pixabay