Med introduktionen av sociala medier och allehanda streamade format har rap-videos via appen Instragram kommit att bli allt mer populärt, exempelvis via kontot “Orten Rap”. Nu kommer en dokumentärkortfilm om fenomenet med titeln “Dom kallar mig Insta-rappare” på SVT1 och SVT Play, skapad av Heather Ferrigan och Tuna Özer. Producent bakom projektet är Teddy Goitom och foto av Haben Solomon. Kortfilmen beskrivs i ett pressutskick:

“…om den unga Instagram rap rörelsen där vi möter två framträdande och tonsättande personer som framför sina texter i en subkultur som brinner för ord. Vi tar oss in i deras värld av lyrik, process och kreativitet. Här ges en inblick in ett nytt kulturfenomen som växer allt större i Sverige och som välkomnar unga att ta plats, vara modiga och bli hörda.”

Kortfilmen är i sin helhet inspelad med mobilkamera för att ge samma känsla som inspelningsverktyget ungdomarna själva använder. Tuna Özer säger i ett pressutskick:

– Genom den här filmen vill vi skapa ytterligare en språngbräda för denna växande subkultur genom att visa upp denna värld i ett intimt, inifrån porträtt.

Tittarna får följa rapparna Angelina Barkefjärd och Tyrone Michele. Angelina är 16 år från Jakobsberg, där hon inspirerar tusentals unga tjejer och killar. Jämnåriga Tyrone är från Flen och slog igenom med sina Insta rap-inlägg 2018, följt under 2019 av låtarna “Dom Utsatta”, “Om mig“ och “Fiender” via YouTube. Heather Ferrigan, säger vidare:

– Vi ser en ung generation som levererar ett kollektivt uttryck som förtjänar att porträtteras. Det här händer i Sverige just nu och vi vill snappa upp subkulturen och sätta personerna i fokus. Alla måste ta del av denna film, för att bli inspirerade och berörda av dessa tunga insta-rappare!

Tisdag 29:e oktober kl 23.00 är det SVT-premiär för den mobilinspelade kortfilmen som även finns att se via SVT Play.

insta-rappare-3-S

Foto: Haben Solomon / SVT

65546e0a53c940223e0b0eb4