Se bilder och klipp från historiens första Statement Festival


Festivalen ska även dokumenteras som bok av grundaren Emma Knyckare.

 

 

Världshistoriens första Statement Festival hölls som bekant på Bananpiren i Göteborg under helgen. På festivalen spelade artister som JOY, Maxida Märak och Cleo. Komiker som Nour El Refai och Petrina Solange, den humoristiska, feministiska show-gruppen Familjen Kaos, livepodcasts med mera stod också på spelschemat. Statement Festival 2018 besöktes av cirka 5000 personer. Nu står det även klart att helgen kommer att dokumenteras i form av en bok av grundaren Emma Knyckare.

 

”Vi har precis avslutat en alldeles fantastisk festivalhelg och vi kommer nu behöva landa efter allt vi fått uppleva. Det har varit ett års hårt arbete, en massa trollande med knäna och sedan en sinnessjukt fin helg tillsammans med 5 000 fantastiska människor. Vi måste smälta allt och sedan får vi se vilken skepnad Statement fortsätter i. Men för att kunna landa så behövs boken om Statement – både för oss som upplevt den här resan men också för generationer som kommer efter”, säger arrangörsgruppen bakom Statement Festival.

 

Redan innan festivalen ens hade öppnat, påbörjades arbetet med att dokumentera den historiska händelsen. Emma Knyckare skriver nu på sin andra bok, efter debuten ”Hit med flaskan!”.

 

– När någonting stort och världshistoriskt händer vill en ju gärna ha det dokumenterat. Jag har levt och andats Statement i ett år, det har varit fantastisk och omtumlade. Det vill jag dela med mig av. Boken är för alla som var på festivalen och för alla dom som inte kunde eller fick komma dit, säger hon.

 

Redaktör och formgivare för boken blir prisbelönta Eva Wilsson och för bilder står musikfotografen Annika Berglund samt Sofie Ward. Boken ges ut av Teg Publishing och Ander Teglung från förlaget berättar varför de ville vara med:

 

– Jag ser Statement som en viktig pelare och symbol för de rörelser som präglar vår samtid och kultur. Under dessa år nåddes en punkt där sexuella övergrepp mötte ett helt nytt motstånd. Kvinnor sa ”nej, nu är det nog” – och denna kraft är ett fundament för Statement. Jag är säker på att man i framtiden kommer se tillbaka på denna tid, och då behövs en bok som berättar om Statement. Teg Publishing har ett stort engagemang för en förbättrad tillvaro på de svenska musikfestivalerna, och där utgör Statement en viktig kraft och ett konstruktivt motstånd som vi applåderar. Boken kommer vara ett minne för de som var med, men också ett dokument för framtiden.

 

Se bilder och klipp från festivalen via Cleo nedan.

 

 

 

 

Festivalens grundare Emma Knyckare:

 

Emma-Knyckare-SRedaktionen | Kingsizemagazine

 

Foto: Annika Berglund

 

 Publicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL