Kanye Wests spökskrivare vill ha upprättelse


Barndomsvännen och låtskaparkollegan Rhymefest är trött på att inte få sitt erkännande.

 

 

Att Kanye West använder sig av andra artisters talang för att skriva låtar är vid det här laget vida känt. Ta bara en av hans senaste singlar “All Day” som exempel – här listas 21 artister i författarkolumnen, med namn som Kendrick Lamar, Paul McCartney, Travi$ Scott, Vic Mensa och CyHi The Prynce. I en nyligen gjord intervju berättar Kanyes gamla barndomsvän och låtskrivarkollega – Chicago-rapparen Rhymefest – att han har haft en större inverkan på Kanyes karriär än många tror.

 

“Jag har skrivit för alla Kanye Wests album förutom “808s & Heartbreak”. Det är många låtar som inte ens har mitt namn på sig.”, säger han i en intervju med The Daily Beast.com.

 

 

I en uttömmande intervju beskriver Rhymefest, hur han hittade samplingen till “Jesus Walks”, vilket utvecklades till en hel låt. Men istället för att ha med den på sin egen demo, vilket först var tanken, gav han den till Kanye eftersom han kunde rappa den bättre och redan var signad till Def Jam. Resten är historia – låten vann en Grammy 2004 för “Best Rap Song” och har i efterhand prisats som Kanye Wests mest personliga låt. Vilket måste låta mer än konstigt för Rhymefest, som stod bakom varje ord. “Det var en personlig låt, men det var mina ord”, berättar han.

 

Rhymefest har blivit listad som medförfattare på bland annat Kanye Wests “Black Skinhead” och senare Common och John Legends låt “Glory” från filmen “Selma” som vann en Oscar för bästa originallåt, men han har inte fått ta del av kakan på samma sätt.

“Jag var inte på scenen. De nämnde inte ens mitt namn” säger Rhymefest och syftar på när Common och Legend tog emot Oscar-statyetten.

 

 

Rhymefest berättar att han är trött på att bli förbisedd, och trött på att inte få en ersättning som motsvarar hans insatser. Rhymefest säger i intervjun:

 

“Det stör mig när jag hälsar på i mina vänners 20-miljonershus, medan jag funderade på hur jag skulle betala av mitt huslån förra året. Det är inte helt och hållet deras fel. När du kollar på hur artister får betalt nu för tiden, har streaming decimerat låtförfattarens inkomst till den grad att låtförfattaren egentligen inte har en karriär längre. Mina royaltycheckar gick från mycket till nästan ingenting.”

 

 

Att inte ens få en inbjudan till Oscarsgalan var droppen – nu är han trött på att skriva låtar för andra människor berättar han, och lägger till:

 

“Now, I got to put my own music out there.”

 

 

 

Se trailer till dokumentären “My Fathers House” där Rhymefest återser sin far:

 

 

 

 

// Niklas Thander

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL