5e81bb9b7f80ce30463cf002
vinyl-LS
Record Store Day 2014 – det våras för vinylskivan!


Lördag 26:e april går årets händelse för skivsamlare av stapeln i Sverige – vinylförsäljningen ökar kraftigt i hela världen.

 

 

 

I morgon är en av det här årets viktigaste helgdagar för alla musikälskare och framförallt för de som helst vill att favoriterna snurrar på 45 eller 33 1/3 varv. Då firas omåttligt populära och ständigt växande Record Store Day med nya heta återutgivningar, glömda favoriter och nya rariteter.

 

I USA hölls Record Store Day redan förra helgen och där rapporteras om kraftigt ökande försäljning av vinylskivor, medan CD-formatet är passé för musikälskare. Nielsen Soundscan i USA som kontinuerligt rapporterar om skivförsäljning i olika format meddelar idag:

 

RSD 2014 is the most successful Record Store Day ever for vinyl with LP sales up 58% over the week of RSD 2013…Vinyl LPs accounted for 52 percent of all album sales (CD, LP, other album formats) at Independent record stores this week.

 

 

 

Kingsize Magazines chefredaktör Tobias Carlsson har en särskild förkärlek till vinylskivor och har grävt skivor frekvent sedan 90-talet, något som format både musikintresse och vänskapsband genom årens lopp. Med Record Store Day 2014 reflekterar han över vikten att söka musik utanför den digitala världen och säger:

 

– Under 90-talets senare hälft grävde jag mina fingertoppar snudd på blodiga i klassiska skivaffärer som Street Level, Pitch Control och skivbörsar där en back erbjöd en möjlighet att fynda. Jag kunde spendera timmar och leta igenom högar med vinyl för att hitta den där 12″:an ingen annan hört eller kanske lagt vantarna på i vänkretsen. Nyfikenheten för det okända drev mig på den tiden – en mystik med det smått otillgängliga formatet när CD-skivan fortfarande dominerade och innan Internets fildelningshysteri. Det var vackert att stå i en dammig källare och få det där euforiska ruset av att förutsättningslöst söka musik som går att känna, lyssna och lukta på. Efter åratal av digitalt “samlande” tror jag att folk börjar sakna ett fysisk format och magin är för vem som helst att upptäcka. Dig in the crates!

 

 

Tobias Carlsson tipsar om sina favoritbutiker i Stockholm som innehar fint sortiment av hiphop och andra relaterade musikstilar:

 

 

RECORD MANIA

https://www.recordmania.net

Adress: Östgötagatan 2, Stockholm (T-Slussen)

 

[

 

 

SNICKARS RECORDS

http://www.snickarsrecords.com/

Adress: Hökens gata 11, Stockholm (T-Slussen)

 

 

 

Internationella online-skivbutiker av hög klass i urval:

 

www.hhv.de

www.fatbeats.com

http://www.amoeba.com/

www.ughh.com

http://360vinyl.com/

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL