Swedish Music Hall of Fame presenterar idag 2022 års invalda artister genom en presskonferens på Stadsmuseet i Göteborg. Av de fem nya namnen, som blir dent åttonde invalet i ordningen, återfinns den svenska hiphopikonen Petter.

För att väljas in måste man ha albumdebuterat för minst 20 år sedan och det långsiktiga syftet med Swedish Music Hall of Fame är att ge ett erkännande till personer som lagt grunden för svensk populärmusik, något man verkligen får säga att just Petter har gjort för hiphopgenren.

Det var också i den andemeningen som Petter prydde omslaget för årets tredje nummer 2018. Då firade han 20 år sedan “Mitt sjätte sinne” och var högaktuell med albumet “9818”. I den stora omslagsintervjun reflekterade Petter bland annat kring sitt musikaliska arv.

– Ibland kan jag känna att det är mycket historieomskrivningar om mig. Till skillnad från hur det faktiskt var. Och hur det såg ut innan ”Mitt sjätte sinne” kom. Jag vill gärna bli ihågkommen för den skivan och vad den faktiskt gjorde. Dörrarna den sparkade in. Hur den på något sätt vände upp och ner på branschen. Just då, det året och året efter, sa han bland annat i intervjun.

Petter gör sällskap med tidigare invalda akter som The Latin Kings, Timbuktu, Looptroop och Infinite Mass. De övriga invalda 2022 är The Soundtrack of Our Lives, Monica Törnell, Lars Gullin och Brita Borg. Läs motiveringen nedan!

“Det är i dag självklart att se den svenska rap- och hiphopscenen som en given och ledande front i svensk populärmusik. På många sätt DEN ledande.

Så var det definitivt inte när Petter debuterade med albumet ‘Mitt sjätte sinne’ 1998. Efter namn som Just D och Latin Kings tidigare på 90-talet hade det uppstår ett visst vakuum. Men med hans genombrott, och ringar på vattnet kring hans bolag Bananrepubliken, kom till sist ett brett genomslag för svensk hiphop. Petter banade vägen för namn som Thomas Rusiak, DJ Sleepy och Eye N’ I, Ken Ring, Ayo och vidare mot dagens hiphopakter.

Även redan invalda namn i Swedish Music Hall of Fame som Timbuktu, Looptroop och Infinite Mass hade stor nytta av Petters arbete som genrens nya ansikte. Petter förde blågul hiphop in i en tid med nydanande beats och snillrika samplingar av soul- funk- och disco-rariteter. Med honom tvekade inte längre om att detta gick att göra äkta även på svenska.

Samtidigt har Petter genom sin karriär varit en banbrytare och verkat för att få in kvinnor i en mansdominerad genre. Han har ständigt bjudit in kvinnliga artister från andra musikgenrer att sjunga med honom på en rad radiosinglar, lyft dem till en större och framförallt ny publik.

När Petter rappar lyssnar man. Han har det där som trollbinder. Oavsett om han rappar om ljus eller svärta når det genom. Han finns numera i den svenska popmusikens dna, ständigt med ett öra mot gatan. Åren går men Petter är kvar vid tronen. Eller som han formulerade det 2013 i låten ‘Alla vet’:

‘Jag är folklig, jag är rebell / Jag är stor, känd och min skit håller än’.”

I höst väntas Petter släppa ett nytt album och i sommar åker han ut på en stor turné tillsammans med Miss Li och Magnus Uggla.

I samband med offentliggörandet öppnar utställningen Swedish Music Hall of Fame Göteborg på museets innergård. Utställningen, som pågår fram till 30 december, sätter ljuset på några av stadens mest profilerade musikartister, från Doris och Nationalteatern till Karin Dreijer och Håkan Hellström.

– I kölvattnet på Stadsmuseets uppmärksammade utställningar Musiklivet Göteborg och Freddie Wadlings kabinett är det roligt att återigen få fokusera på Göteborg som musikstad. I utställningen på vår innergård kommer besökaren att kunna läsa, titta och lyssna på musik av några av våra mest framgångsrika artister, säger Helena Joelsson Ekström, chef för utställningar vid Göteborgs Stadsmuseum, i ett pressmeddelande.

Foto: Ea Czyz / Erik by Erik