5e81bb9b7f80ce30463cf002
dmc-2016-s
Läs DJ Besh One-recap från DMC World Dj Championships 2016 i London


 

 

Förra helgen gick DMC World Dj  Championships 2016 i London av stapeln där vinnaren blev japanen DJ Yuto med kanadensaren DJ Brace på andra plats. Malmö-baserade DJ Besh One, som förra året medverkade i finalen, fanns på plats och lämnar följande blogg-liknande rapport till Kingsizemagazine.se där han kronologiskt återger det händelsefyllda eventet i England. Läs nedan!

 

 

 

 

“2015 blev jag Svensk mästare i DMC och fick då åka till Dmc World Championship i London! Detta året var det inget Svenskt DMC men pågrund utav den otroligt grymma legendariska lineupen i år så bestämde jag mig för att åka igen! Här kommer en recap på världens äldsta och mest prestigefyllda Dj tävling som gick av stapeln för den 31:a gången.

Först ut tidigt på dagen är det Eliminations det betyder att de Djs som vunnit i deras respektive land har fått en inbjudan hit, utav dessa så är det endast 10 stycken som går vidare till final! Jag kommer i bra tid till eliminations för att jag inte vill att det skall bli strul med biljetter backstage pass etc.
Jag frågar i biljettluckan och få där reda på att gästlistan och biljetterna inte kommit än då inte tävlingen börjat än, fair enough kl var då 13.30 och elimination skulle börja kl 14.00 jag går runt huset där alla Dmc tävlande hänger ut och träffar där direkt Dj Brace som jag hängde med en hel del förra året, Brace stod och hade sin skiva Close cuts som är en 7” Scratch skiva som han har producerat med scratch ljud och trummor jag hookar en direkt!
Dj Brace årets DMC online champ detta året och hans rutin som var en nyskapande rutin med väldigt mycket melodier och ett annorlunda framförande. Den blev en stor succé även utanför scratch världen och spreds supermycket och han gick från att ha 5000 följare till 50.000!

Sally från DMC (en utav de drivande krafterna) kommer ut och säger till alla att alla Djs som skall vara med i eliminations kom till scenen!
Ok det börjar snart!
Jag går runt och fixar min biljett och får ett pass Sally dyker upp och ser att jag fått fel pass och ger mig ett rätt.
Nu har jag backstage pass etc 🙂

 

 

 

Först ut idag är för eliminations!
Ut kommer Tony Prince en utav grundarna utav DMC kommer ut och han ett fint roligt tal som han alltid har!
Tony är legend med en annorlunda humor men han får alla att bli glada, lite grodor kan komma ur munnen men det är endast kärlek och han visar det mycket!

 

 

Nu är Eliminations igång alla Djs får 2 minuter på sig det är 18 stycken men bara 0 kommer att gå vidare.
Alla kör bra jag tror och hoppas på vårt grannland skall kvala in, men det gör de tyvärr inte, annars hoppas jag även på Greklands Dj Mode som är grym men han kvalar tyvärr inte in heller.
Jag hajar till extra mkt på DJ Spell från New Zealand som avslutar sitt set med en pushing buttons grej som var riktigt funky och oväntad gjord med ett leende på läpparna.
(Dj Spell chockade alla förra året genom att komma 2:a med ett totalt galet och grymt funky och innovativt set som ingen hade förväntat sig!)

 

 

Jag hajar även till på Dj Yuto som gör ett helt annorlunda set med en sjuk energi som Japaner har de har en egen galen grej på gång där!
Andra som jag hajar till mycket är Ritchie Ruftone (UK) som vanligt är galet tight med sjuka Scratches och ett tight set och totalt avslappnad stil!
Brace kvalificerar sig som etta Dj Yuto som 2:a Ritchie som 3:a spännande!

 

 

 

Nu är det paus tills det blir nästa Battle Supremacy! Under pausen skall scenen skall byggas om från 4 set skivspelare till 2 set som är vända mot varandra i riktig one on one battle style! Jag går ut och hänger ut och hälsar på Ritchie, Mode, dansken.
Supremacy är såhär att varje Dj som kommit 2:a i respektive land får mötas i en one on one battle i 60sek gånger 2 ronder var mot varandra och efter det så blir en vinnare direkt korad utav domarna denna battle är det ofta ord dissar med mer mot varandra och det är mycket kroppsspråk med i bilden underhållande!

 

 

Jag träffar på en Engelsk Dj El Statiko och vi hänger ut och kollar in Eliminations!
Vi hajar till extra mycket när Dj Yummi ifrån Japan kör då han har en hård och bra battle stil han vinner över amerikanen Etronik med råge det och man kan se på honom att han har den Japanska elden i sig och att han har ögonen på titeln World Supremacy Champ.

Andra som vi hajar till är A-Plus (Tyskland) som har riktigt bra scratches och ett supergrymt flow han åker dock mot Brasilianske Eric Jay!
Förra året var dj Erick Jay 2:a i supremacy och det var nära att han tog hem det!
Han vinner sin kvarts final totalt enkelt och stämningen är hög när jag förstår att Han kommer att möta Dj Yummi i finalen! HEAT!

 

I finalen så kör de båda sjukt bra Erick Jay missar lite smått på hans första set men han tar igen det för i andra.
Erick Jay tar igen det så bra att han tom vinner.
Detta är Historiskt för detta är första gången Brasilien vinner en titel i DMC!

 

 

Han får en DMC jacka på scenen och man kan se ändå upp till andra våningen hur glad han är!

Jag går ut stöter på A-Plus och säger till honom att han var grym, sedan stöter jag på Erick Jay han känner igen mig från förra året och jag grattar honom jag ser hur glad han är och det smittar av sig han kallar mig för my brother med grov Brasiliansk brytning vi tar några bilder för mig o min instagram story och han säger till sin vän att ge mig lite grejer, jag får en keps DMC och 2 röda tunna slipmats utav deras märke ”Gringo” Tack Erick Jay och stort grattis till en välförtjänt vinst.

 

 

Efter detta paus tills den stora finalen! Under tiden är det Dj workshops med online champ Fong Fong och Dj Woody, det är Rap Workshops det är dans workshops med Popmaster Fabel ifrån Rock Steady Crew (världens mest kända breaking crew). Man kan även testa på att lära sig att beatboxa med The Beatbox collective som vunnit VM i beat box 2 år i rad) Jag missar alla workshops tyvärr hänger mest runt och talar med diverse Djs om Scratch vissa är missnöjda med deras insats vissa är ledsna att inte kvalade in.
Jag äter en vietnamesisk vårrulle sommarrulle rakt över gatan (det är de som är ofriterade i rispapper)

 

 

 

Efter några timmars paus är det nu dags för Finalen!
Jag intar en perfekt plats uppe på balkongen omgiven utav Danskarna, engelsmannen, och Dj Mode. Jag skulle tro att Ryssland va en utav de första ut han körde ett vinyl only set om jag inte mins fel det var bra men man kände direkt att detta var inte det vinnande setet. Dj Skills ifrån Frankrike är tight som vanligt men jag känner inte att det är det vinnande setet ändå, någonting saknas. Alla dessa DJs är ju bra så det är galet svårt att välja liksom jag konstaterar för mig själv att jag e glad att jag inte är domare.
Nu händer det grejer fö nu kommer New Zealands Dj Bruce och han har ett svängigt bra set med mycket olika saker som händer hela tiden och framförallt är det galet tight.
Helt annan sak än i hans elimination rounds då var det bra men inget speciellt tyckte jag.

 

 

 

DJ Ritchie Ruftone (Uk) har otur och det händer något under hans set efter ca en minut.
Han avbryter och går fram till teknikern det är något som har hänt.. Tydligen var det en inställning på mixern som gjorde att mastern var nere. Han börjar om och gör ett helt felfritt grymt set som jag känner att detta är bra inte vinner kanske men definitivt en possible top 3 placering! (Ritchie är även en hårt jobbande dj med ett eget märke/ slogan som heter ”Pratice Yo Cuts!” han gör Scratch skivor tees Kepsar Stickers och har även en online butik där man kan köpa alla hans saker och en massa andra saker)

 

 

DJ Traps (US) gör ett set som jag tycker att, ja det är bra men det var inte riktigt lika intressant som de andra jag ser inte honom som en pallplats han har skön musik och har med lite roliga beat juggles Amerikansk style.

 

 

DJ Basin (Brasilien) imponerar med, han gör ett set som är svängigt och bra men inte 100% till pallplats känner jag, Tykland har bra teknik och gör svåra saker men jag tycker att svänget saknas och blir lite smått uttråkad när han väljer att köra ungefär samma teknik fast på olika ljud bara.

 

 

DJ Jamming (Kina) gör ett bra set med galna beatjuggles! (beatjuggles är när man tar 2 skivor med samma beat och spelar de på olika sätt mot varandra så att det blir andra rytmer) Men det är inte riktigt tillräckligt bra för en pallplats.

 

 

DJ Spell (New Zealand)
Kör ett set som vanligt galet svängigt och grymt coolt han kör på ett rock tema som inte många andra vågar ge sig på men han gör det superbra! Jag ser lätt detta som en potentiell pallplats jag hade kanske hoppats på ngt mer annorlunda men detta var galet.

 

 

DJ YUTO (Japan)
DJ Yuto kör och han kör ett set som är galet!
Massa olika saker händer hela tiden det är fett det är mycket det är starkt det är Japanskt folk är i chock publiken älskar honom!
Detta kommer att vara en stark kandidat till vinnare!

 

 

DJ BRACE (Kanada)
Dj Brace kör sitt online set och han gör det bra tight svängigt och komplett med tung avslutning jag känner att detta kan nog vara det vinnande setet! Jag håller mina tummar för Brace.
Men jag känner mig säker på en sak Brace eller Yuto! frågan är mest nu vem kommer att bli 3:a?

 

 

Det kan likabra bli Spell som Ruse som Ritchie som Skills!

 

 

Nu är det dags att hänga runt lite, jag hänger backstage med Brace, Ritchie och co vi har roligt stämningen är bra för de flesta. Vissa säger att detta är sista gången medans flera skrattar och säger -det sa du förra året med!
Det är vanligt att man kör DMC tills man kommit så pass långt att man vinner.

 

 

 

Nu är det dags för en del live showcases på scenen!
Först ut är Beatbox collective det är 4 beatboxare som kör de är galet duktiga men mina öron är sparade till djs denna dagen.

 

DJ WOODY (Uk) Dj woody har vunnit Dmc World minst en gång han är en utav världens mest kreativa Turntablists som hela tiden kommer på nya tekniker och olika uppfinningar han har precis släppt sin första egen producerade skiva och han skall framföra delar utav den live! Dj woody tillsammans med en keyboardist och en trummis!
Det är rått det är bra det är live det är samplingar scratch ljudbilden är otrolig det är känsla det är vackert det är magiskt det är Dj Woody!

 

 

 

besh-jon-s

 

 

 

Sen är det dags för Dj Fly och Netik Showcase!
Detta är Creme de la creme ifrån France båda har vunnit DMC minst 2 ggr var de vann DMC Team online championships i år och skall nu göra ett showcase!

De börjar starkt med att göra de delarna de vann med, men sen fortätter de bara och kör olika saker, de gör ett Remixat Hip Hop classics medley som är sjukt bra där de blandar in allt ifrån Boom Bap till Old School!
De kör länge så länge att Tony Prince säger till dem att de måste sluta de fortsätter en låt till sen måste de avsluta. De har en helt galen energi och är otroligt tighta och publiken blir i topform!

Efter det kommer det in en grupp Killa Kella & The Spitkingdom Soundsystem!
Oj.. In kommer en samling med en ljudbild som inte jag klarar av och inte så många andra heller det är stökigt. De kör det händer massa saker på scenen men det är inte bra inte alls i samma klass som de andra som varit på scenen under dagen. Jag går ut och möter upp med Brace efter en stund går vi in igen de kör fortfarande men de slutar snart.
Nu är det en kort paus sen är det dags för höjdpunkten utav Dj Showsen!

 

 

 

Invisibl Skratch Piklz (världens första DJ grupp som bara skapar musik genom scratch) Denna gruppen består utav Dj Q-Bert, Shortcut, D-Styles
(Q-Bert är den Dj som är känd som den bästa scratcharen i världen och detta pågrund av att han har utvecklat mest tekniker varit mest kreativ och gjort detta gång på gång sedan han vann Dmc 86 alla scratch Djs har honom som sin gud mer eller mindre)

En gör Beaten en gör melodi en annan gör bas eller vokaler och allt detta görs med skivspelarna!

Detta är första gången på 20 år som ISP spelar i London på över 20 år Sverige har de bara spelat en gång!
Jag och Dj Brace kollar på detta och han är i extas!
Det är galet deras tightness ljudbilden samspelet allt är på en galen nivå och svänget är ett faktum detta är musik från framtiden till rymden!

Efter deras spelning och att publiken så vill Tony Prince tacka alla de som har gjort det och han vill växla några ord med Q-Bert!
Han ger Q-Bert Dmc Legend priset Q tycker att de andra skall ha det med i hans band och är glad och ödmjuk som han alltid är!

 

 

besh-brace-s

 

 

 

 

 

Nu är det dags för prisutdelning!
De börjar såklart med 3:e plats denna går till Traps (US) Ojjj… Det såg jag inte komma alls men men det är inte jag som är domare.

Nu skall Q-Bert läsa upp andra platsen den går till Dj Brace som springer ner och Tony frågar honom hur det känns han säger att det känns helt galet att ha sett Q-bert och Scratch Piklz och att detta är superfett att han kommit 2:a Tony säger till honom att han skall komma tillbaka nästa år och vinna!
Han får en Rane 62 Mixer och ett högtalar system ifrån Peavey för bra med pengar detta är priser värda mot 70.000:-

 

 

Då är de dags att announcea vinnaren!
Såklart Dj Yuto från Japan han är så glad att han först inte kan stå upp utan ligger runt och krälar på golvet!
Han reser sig tillslut och de börjas ta bilder lyckan är total!

 

 

 

Jag går ut backstage och träffar upp Brace och Ritchie och efter ett tag så kommer det fram fans till dem ifrån olika delar utav världen de börjar signa skivor och de har ingen penna men jag råkar ha en så jag lånar ut den!
Det är en familj med en pappa och en son och en dotter som är 9 och tio som får skivor signade och Brace frågar hur länge de har scratchat ett år säger den ena 8 månader säger den andra de får lite råd av Brace och viben är kärleksfull.

Nu är det eftershäng för de tävlande alla andra skall ut ur lokalen och de tävlande och homies möts upp i baren på andra våningen det är en Dj som spelar bra Hip Hop mkt remixer på andra låtar som gjorts i Uk intressanta saker och bra sväng!

Vi går efter en stund mot hotellet och folk är hungriga vi går och äter på vägen jag Brace, Spell, Bruce, Jon1, Mode, Jamming.
Vi kommer till hotellet och träffar där upp med Woody och Ritchie och lite annat folk baren stänger tidigt det skrattas dricks och rullas någon hr varit och köpt en massa från ngn annan kiosk.
Nu börjar missionen fixa Scratch session på ett hotel rum!

Vi letar efter någon som har skivspelare och till slut så får vi låna Dj Woodys nu behöver vi mixer Brace vann ju en så vi tar den! Nål? Jag kanske har en kommer jag på för jag hade ett gig samma dag som jag åkte till London och jag tror inte jag har tagit ur min väska sån tur den är kvar!

Slipmats? Jag har ju även det Gringos slipmasten som jag fick utav Erick Jay och Basim!

Vi är i Fong Fongs nyblivna scratch rum och nu börjar det dyka upp lite folk Ritchie, Brace och Jon1st kör och stämningen börjar höjas det knackas på dörren och in kommer en Netik, Skills en annan som jag inte känner igen en han har med sig skivor och en portable turntable detta visar sig senare vara super grymma franska Djn Bepass som är en av mina absoluta favoriter om en liten stund knackas det igen på dörren och in kommer Q-Bert legenden nu är det igång sessionen tar fart Q-bert sitter mest och chillar o lyssnar precis som jag, jag känner att i detta rummet just nu är jag absolut sämst och är lite nervös men vill scratcha såklart man vill ha session med de bästa i världen!
Netik är igång han total dödar och allas ögon blir stora man ser att Q-Bert är inspirerad och Bepass går på och vissa blir chockade för han e lite ny eller rättare sagt lite okänd för många han har säkert kört i många år!
Ritchie cuttar upp den på hans trademark chillade sätt Brace kör väldigt tight med galen precision, folk vill att Q-Bert skall köra och ger honom ett lite snabbare beat han kommer upp och kör och som vanligt dödar han så lätt på handen och så tight! Sessionen är totalt igång den håller på i flera timmar Netik är i toppform och alla är sjukt inspirerade men efter 4-5 timmar så är det dags att packa ihop.
Jag tar en taxi hem efter att jag Brace och Fong Fong återställt hans rum till vad det var ursprungligen.

Jag tar taxi till mitt hotel sover där i 2-3 timmar med ett leende på läpparna att få uppleva dessa djs på en och samma gång är too much nästan hotel sessionen var totalt legendarisk! Jag går upp och tar reda på en adress som jag skall vara på har blivit inbjuden till en scratch session på DjCty Linkup på Redbull Studios i London.
Jag kommer dit möter upp med Brace Jon Furst Oli Atom och JFB!

JFB har vunnit engelska DMC flera gånger i rad och skall vara med i Redbull Tr3style nu snart han skall göra ett showcase och efter det skall vi ha en scratch session!
Det är ca 2-300 besökare på denna linkup det är tal och efter talet så kör JFB igång och han totalt dödar det alla är i superbra vibe jag skulle tro att det är ca 95% djs i publiken alla har svarta kläder på sig jag känner att jag sticker ut väldigt mycket med min hatt!
Efter JFB kört så börjar Scratch sessionen Brace går upp först dödar sen Jon1st sen Oli Atom det byts beat jag känner att jag inte grejar den som kommer på utan väntar tills nästa den känner jag gå upp och scratchar superbra folk gillar det! Jag scratchade igår natt med med legenderna en det var svårt jag chockeade som rappers brukar säga fast jag gjorde det på scratch ngt som aldrig hänt.

 

 

Efter detta så talar jag med JFB och hör att han skall till Brighton jag hade planer på att sticka till Brighton för en scratch session skulle vara där up2 scratch jag får skjuts dit!
Jag kommer till ett supermysig ställe med grym vibe och det är en liten men trogen skara där det är en Dj som gör ett showcase när jag kommer in det låter bra, Han heter DubbaDutch jag frågar en utav de som filmar om det skall vara session idag? Han frågar mig om jag skall vara med i tävlingen? Jag säger, javisst varför inte?

Det är Djs ifrån England Usa Venezuela som är där man kör 8 bars var vi är 8 djs jag åker ut mot din som kom 2:a ok fair enough jag var inte i battle mode ändå.
Jag hänger en timme till och har session sen åker jag till London.
När jag kommer till hotellet ser jag att jag blivit taggad i en bild jag får reda på att jag var med på DJ Citys Story Dj City är världens bästa community inom strös DJ kultur jag somnar med ett leende på läpparna..

 

 

Detta var min resa till Dmc och en inblick i scratch världen som det bubblar i folk är på gång väldigt mycket i Europa nu tyvärr inte så mycket i Sverige men det kommer kanske vi får hoppas på det jag gör iallafall mitt bästa att inspirera och representera Sverige utomlands.
Jag tackar för mig och hoppas att jag kunde inspirera någon med denna text.

 

 

 
//Besh One, Svensk DMC Champ & Scratch-aktivist

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL