Idag firar H.M. Konungen, Carl XVI Gustaf, 50 år på tronen vilket uppmärksammas med festligheter under veckoslutet. Den 15 september 1973 tillträdde han som Sveriges kung vid en kröning i Stockholm.

Kungens kopplingar till hiphopkulturen är knapphändiga men 2019 delade han ut Polarpriset till legendariske Grandmaster Flash vid en ceremoni i Stockholm. Väl under själva prisutdelningen fick Maseo i De La Soul äran att introducera pristagaren – och fick även kungen och drottningen att veva händerna i luften till klassiska rader. Se klippet nedan!

I samband med Stockholmbesöket 2019 berättade Joseph Saddler, mest känd som Grandmaster Flash, om det stundande mötet med kungen för GP:

“Tänk att jag som tonåring gjorde det här gratis och att man även när jag slog igenom sade att hiphop bara var en fluga. “Ni plockar isär låtar, sätter ihop dem till nya och pratar i stället för att sjunga? Kom igen, det kommer aldrig att hålla.” Men nu sitter jag i Sverige nästan 50 år senare och snart ska jag få träffa kungen.”

Den ikoniska DJ-legendaren Grandmaster Flash återvänder till Stockholm lördag 21 oktober 2023 för en spelning på “50 Years Of Hip Hop” på Debaser. Mer info här!

Foto: Annika Berglund / Polar Music Prize