5ddd479890586538a7456db3
Klart för bok om Cold Chillin’ Records uppgång och fall


Det legendariska skivbolaget var hem för Juice Crew.

 

 

Cold Chillin’ Records grundades av Tyrone Williams, co-producent för Mr. Magics “Rap Attack” och manager för Juice Crew, och Len Fichtelberg och är en grundpelare i hiphopens historia. Mest känt för att vara hem åt legendariska Juice Crew, var det också inblandat i historiska moment som “Bridge Wars” mellan Boogie Down Productions och MC Shan samt “The Roxanne Wars”.

 

Nu kommer en ny bok om bolaget, inplanerad till våren 2019, skriven av Ben Merlis. Boken ska berätta om bolagets uppgång och fall samt sy ihop tidslinjer och berättelser om artisterna som är involverade. Merlis har redan i ett tidigt skede pratat med många viktiga namn och berättar att det kommer finnas en hel del intressanta anekdoter.

 

“I’ve talked to Marley Marl, Big Daddy Kane, Masta Ace, Fly Ty — who was the co-owner — Craig G Grandaddy, and others,”

 

“Dr. Butcher has a fascinating story. He’s a ghost scratcher for Kool G Rap and DJ Polo … when you listen to those records, you’re not hearing Polo.”

 

Förutom anekdoter erbjuder boken också en intressant tidslinje för hiphopen som genre, som ändrades drastiskt mellan mitten på 80-talet och tidpunkten då bolaget lades ner. En viktig punkt där var sample clearence, en diskussion som grundade sig i Biz Markies sampling av en Gilbert Sullivan-låt från 1972, “Alone Again (Naturally)”, ett fall som många pekar på var slutet av enorma och okontrollerade användningen av samplingar.

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL