61efdb68afd9906be20eda42
Fricky, Kaliffa och Jëlly bland årets SKAP-pristagare


 

 

SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) delar varje år ut priser till kreatörer inom svensk musik. I år delas 22 priser ut i kategorierna Hiphop, Metal, Pop, Rock, Filmmusik, Folkmusik, Improvisationsmusik, Soul med flera. Fricky, Kaliffa, Jëlly och Sanna Rahimic är några av de musikskapare som i år får ta emot pris för sitt arbete.

 

– Det som skiljer SKAP:s priser från många andra i branschen är att de inte bara utgår från kommersiella framgångar utan sätter ljuset på kvalitet, och är ett erkännande och tecken på uppskattning från andra kollegor. Det gör att det handlar om så mycket mer än prissumman. När jag ser pristagarna blir jag inte bara glad utan också stolt över vad svenska musikskapare åstadkommer år efter år, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda.

 

Priserna kommer att delas ut vid tre ceremonier i Malmö, Göteborg och Stockholm. Se den fullständiga listan över vinnare nedan.

 

 

SKAP:s Aktivistpris
Mottagare: Sara Parkman
SKAP:s motivering: En synnerligen modern uttolkare och skapare av folkmusik som synliggjort vårt starka kvinnliga musikarv. En modig konstnär som inte räds att göra sin röst hörd i samtidens viktigaste frågor, i såväl sin musik som i debatten.

 

SKAP:s Barnmusikpris
Mottagare: Emma Nordenstam och Karl Jonas Winqvist
SKAP:s motivering: Det här är ett par som har lyckats med konststycket att göra barnmusik som är allt annat än barnslig. Med humor, sväng och respekt tar de sitt skapande och sina lyssnare på största allvar.

 

SKAP:s Bluespris
Mottagare: Bror Gunnar Jansson
SKAP:s motivering: Han är rotad i en traditionstung musik som han aldrig låter sig fjättras av. Med blicken framåt skapar han en helt egen blues som talar till oss i nuet och som älskas av en publik långt utanför landets gränser.

 

SKAP:s Dancehall-pris
Mottagare: Kaliffa Karlsson och Jakob Malmlöf
SKAP:s motivering: De här två musikskaparna har lyckats riva barriärer. De har också lyckats med konststycket att bli folkkära. Deras dancehallinspirerade låtar har tagit sig från klubbgolven till allsångscenen utan kompromisser – alltid med ett driv och en smittande glädje.

 

SKAP:s Electropop-pris
Mottagare: Thea Gustafsson
SKAP:s motivering: Producent och låtskrivare som inte räds att tänka nytt och eget. Vare sig hon skriver för andra eller sig själv så är hon orädd och utmanande. Hennes eklektiska musik har en närvaro och bär på känslor som så tydlig är hennes egna.

 

SKAP:s Folkmusikpris
Mottagare: Lena Jonsson
SKAP:s motivering: Riksspelman och egensinnig låtskrivare inom folkmusiken. Med respekt för traditionerna skapar hon musik som inte bara är folkmusik utan även är folkets musik.

 

SKAP:s Instrumentalpris
Mottagare: Daniel Ögren
SKAP:s motivering: En fritänkande multikonstnär vars ödsliga och sublima musik spänner över många genrer. En orädd musikskapare som alltid visar upp fingertoppskänsla, fantasi och glädje.

 

SKAP:s Hiphop-pris
Mottagare: Erik ”Fricky” Friman
SKAP:s motivering: Han har stakat ut en helt egen fil på hiphopens breda motorväg. En modig och personlig ordkonstnär och beatmakare vars melodier böljar mjukt men svänger hårt.

 

SKAP:s Improvisationspris
Mottagare: Julia Strzalek
SKAP:s motivering: Med ett stort musikaliskt hjärta skapar hon flyhänt musik som alltid är i rörelse. Respektlöst ignorerar hon genregränser och låter sin personlighet lysa igenom i sitt skapande.

 

SKAP:s Indiepris
Mottagare: Elle-Kari Sander
SKAP:s motivering: En ytterst estetisk musikskapare som under många år gått sin egen väg. Hon låter inte genrer och föreställningar om vad musik ska vara stå i vägen för sitt högst personliga uttryck.

 

SKAP:s Jazzpris
Mottagare: Amanda Ginsburg
SKAP:s motivering: Det finns ett eko av våra legendariska jazzsångerskor i hennes musik. Hon har förmågan att skapa nya och synnerligen charmiga låtar som låter sig inspireras av sin historia, men som talar med en helt egen röst.

 

SKAP:s Lo-fipris
Mottagare: Christian Gabel
SKAP:s motivering: En musiker, producent och låtskrivare som skapar utmanande och romantisk instrumentalmusik som vidgar våra sinnen. Musik som tar med lyssnaren till en annan drömlik värld som ändå känns helt verklig.

 

SKAP:s Metalpris
Mottagare: Mikael Svanberg
SKAP:s motivering: Han sitter ensam på tronen i den mörka metallens kungarike. Han skapar furiös musik med stämningar och klanger som får det att ila längs ryggraden och som älskas av fans över hela världen.

 

SKAP:s Multibegåvningspris
Mottagare: Johan Lindström
SKAP:s motivering: En mångårig producent, gitarrist och pedal steel-fantom som skapat sitt helt egna rum i den svenska musiken. I detta kreativa rum skapar han kompromisslöst en psykadelisk jazz-kraut- rock-mixtur som verkligen ger mersmak.

 

SKAP:s Pop-pris
Mottagare: Tove Styrke
SKAP:s motivering: Hon är inte bara en starkt lysande artist utan ligger själv bakom många av sina fantastiska låtar. Med en till synes lätt hand levererar hon melodier som biter sig fast och där den ena känns som en större hit än den förra. Nån sa ”så här ska pop låta, så här ska ALLT låta”. Vi kan bara hålla med.

 

SKAP:s Producentpris
Mottagare: Jerker Hansson
SKAP:s motivering: En hitmakare och popsmed vars musik ekar över världen. Som producent, låtskrivare och textförfattare har han finslipat sin konst för att med små medel kunna skapa musik som frammanar stora känslor.

 

SKAP:s Rockpris
Mottagare: Nicole Sabouné
SKAP:s motivering: Med sin otroliga röst i centrum skapar hon musik som är episk, mörk och storslagen. Samtidigt har hon känsla för melodier och texter som hänger kvar hos lyssnaren och lämnar en hunger efter mer.

 

SKAP:s Scen- och filmmusikpris
Mottagare: Hans Appelqvist
SKAP:s motivering: En egensinnig och konstnärlig musikskapare som gör musik för alla dramatiska uttryck. I sin flödande kreativitet bygger han hängivet broar mellan bild, musik och lyssnare.

 

SKAP:s Soulpris
Mottagare: Julia Simonsson Lundgren
SKAP:s motivering: Ett riktigt stjärnskott på den svenska soulhimlen. Hennes extremt personliga och känslosamma låtar går rakt in under huden. Musik som blickar mot framtiden men aldrig lämnar lyssnaren bakom sig.

 

SKAP:s Textpris
Mottagare: Sanna Rahimic
SKAP:s motivering: Hon har redan bemästrat konsten att kombinera det vardagliga språket och de vardagliga tankarna med hur vi ser på vår omgivning och oss själva. Med sina texter klär hon av livets hemligheter och dess starkaste känslor.

 

SKAP:s Visionärspris
Mottagare: Matti Ollikainen
SKAP:s motivering: En oborstad och orädd poet, pianofantom och musikkonstnär. Med stora och ibland små gester skriver han musik och texter som drabbar. Det går inte att värja sig för visionen och hjärtat i hans musik.

 

SKAP:s Världsmusikpris
Mottagare: Nadin Al Khalidi
SKAP:s motivering: Klassiskt skolad sångare och musiker vars verksamhet dansar fritt över över genre- och konstnärsgränser. Hennes lidelsefulla musik för de egna banden och för scén och barn har gjort henne till en förebild över stora delar av världen.

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL