“I slutet av 1980-talet spreds hiphopen i Sveriges förorter. Barnen som vuxit upp i miljonprogram men hade blivit tonåringar och identifierade sig med den nya subkulturen från New York. I Stockholm var Fryshuset en av samlingsplatserna. Varje sommar från 1988 ordnades festivalen Tio sista dagarna innan höstterminen började.”

Så beskrivs fotografen och dokumentärsfilmaren Maud Nycanders kommande bok “Hiphopens barn”. Under den här tidsperioden, för trettio år sedan, tog hon tusentals bilder av ungdomarna som hängde på Fryshuset, i stan och i sina stadsdelar. På bilderna fastnade många av den första generationen av profiler och artister på den svenska hiphopscenen. Bland de artister som fastnade på bild under slutet av 80-talet finns Ken, Petter (på bilden nedan), Dogge, Salla och Chepe (Latin Kings), Feven, Rodde, Bechir (Infinite Mass) bland många fler. Bilderna hon har tagit låg även som grund SVT-dokumentären “Älskade Husby”.

– Framförallt minns jag glädjen, dansen, nyfikenheten och kaxigheten från en förortsgeneration som samlades runt hiphopkulturen, säger Maud Nycander i ett pressutskick.

Nu kommer boken, med text av Gellert Tamas och Mathias Gebreab, som båda figurerade Fryshuset beskriver kulturen och dåtidens ungdomar.

Fotoboken “Hiphopens barn” släpps 7 juni 2022 via Dokument Press.

Foto: Maud Nycander