60bf238fa8ea9f34200449e2
Dree Low och Robin Quaison om svensk hiphop, hemkvarteren och fotbolls-EM


 

 

Inför sommarens EM-slutspel är AIK-fostrade anfallsstjärnan Robin Quaison en av flera vassa alternativ i det svenska landslaget. Under gruppspelet har han bildat anfallsduo med både Marcus Berg och Alex Isak, och står nu inför sitt första stora mästerskap med A-landslaget. Senaste åren har Tysklandsproffset även engagerat sig i ungdomar och talanger på hemmaplan, med fotbollslaget Husby FF. När Kingsize Magazine fick möjligheten till en kort intervju med Robin Quaison i mars månad, blev det efter de obligatoriska frågorna om fotbolls-EM läge att även prata kort om relationen till den svenska hiphopscenen.

 

–  Dree Low och Blizzy har jag känt sen vi var små, jag kommer typ inte ens ihåg hur vi lärde känna varandra nu när jag tänker på det. Men vi har många gemensamma vänner och har spelat fotboll tillsammans sen vi va små, och ja jag har umgåtts med båda väldigt mycket, dom är mina bröder.

– Sen ska vi inte glömma bort Adel och PJ, Adel har jag känt längst av alla artister tror jag. Vi gick i samma klass väldigt länge när vi var små och jag tror jag har känt Adel sen jag var 7 år. Och PJ han är lite yngre än mig men han var alltid där och spelade fotboll med oss, alltid varit en väldig glad och rolig kille nu när jag tänker på det.

 

 

I en nypublicerad intervju med Aftonbladets Erik Niva utvecklar både Dree Low och Quaison ett mer problematiserande resonemang kring diskussionen om svensk hiphop kopplat till uppväxten och samhället i stort. I samtalet visar Dree Low en tudelad inställning till ansvarsfrågan:

 

–  Jag förstår att gangsterrappen kan se glorifierande ut, det är inte något som jag förnekar. Och jag får väl fatta att musiken kanske är någon liten, liten del av förklaringen till varför saker har gått fel på Järva, det är mitt ansvar att bära. Om en enda människa har påverkats på ett negativt sätt av min musik så har jag en del i det. Men vid slutet av dagen… Det kan inte vara sju rappares fel att alla människor dör här ute! Det kan inte vara musiken som bär ansvaret för allt dåligt som har hänt! Jag är beredd att brösta min del av grejen. Fast jag bara har en liten, liten, liten del av skulden kan jag ändå ställa mig upp och säga det.

 

 

Quaison har sin åsikt klar i frågan:

 

– Dom människor som på allvar pratar om att det är rapparna som lockar folk till kriminalitet – det är människor som aldrig satt sin fot här ute. Bara för att du säger ”Glock” i en låttext så är du en dålig kille…?! Kom igen! Ni måste kunna göra skillnad på killen som säger ordet ”Glock” och killen som skjuter med en Glock. Musiken räddar många fler liv än den tar. Musiken är vägen ut från våldet, inte vägen in.

 

 

 

Dree Low är aktuell med senaste albumet “PRICELESS” och Robin Quaison ska spela fotbolls-EM för Sverige, med premiärmatchen mot Spanien den 14 juli i Sevilla.

 

 

 

 


 

 

Foto: Felix Swenson / adidas / SvFF / Universal Music Sweden

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL