I lördags, den 25 maj, fyllde hiphoplegendaren Petter 50 år. En rappare som i 25 år verkat i det absoluta toppskiktet av svensk rap och musik överlag. Något som bland annat fastställdes 2022 då han blev invald i Swedish Music Hall of Fame.

Rapparen och entreprenören firades av nära vänner och kollegor på nyöppnade Pelago i Stockholm under kvällen. På plats närvarade bland andra Näääk, Simon Emanuel, Michelle Kadir och Sneakersnstuff-medgrundaren Peter Jansson.

Men även, förstås, bästa vännen Patrik “DJ Sleepy” Elofsson. I samband med sin väns födelsedag skrev han ett känslosamt grattis-inlägg på sociala medier.

“Jag skulle ju bara hoppa in som dj på ett gig däromkring när ‘Mikrofonkåt’ släpptes men blev kvar. Vilken tur för på vägen har jag fått nöjet att lära känna dina föräldrar, dina syskon, Michaela och dina fina barn”, börjar han.

“Framförallt har jag fått gå vid din sida i den märkliga underbara karriär och värld som du byggt för dig själv. Det är stunder som är svensk musikhistoria och ritat vägen för något som inte fanns innan våran generation, en rapstjärna. Det har satt avtryck på svensk kultur på ett sätt så att dokumentärer och böcker gjorts om det, ingen jobbar hårdare, alla vet.”

Det är framförallt den andra delen som är intressant och som säger mycket om Petter som artist och människa. Sleepy skriver vidare:

“Alla vet däremot inte hur du rör dig bakom kulisserna och i den egna sfären som du håller borta från rampljuset.”

“Det säger mycket om en artist som har samma personer kring sig genom karriären på det sättet du haft. Ett offentligt liv är inte som ett vanligt, på gott o ont. Så många strider du låtit vara, lögner du låtit bli att skrika ut sanningen om, för att du vet vad som räknas på riktigt och istället, i det tysta, hjälpt folk och supportat fysiskt psykiskt monetärt och på alla tänkbara sätt man kan tänkas ställa upp för medmänniskor.”

2018 prydde Petter omslaget för Kingsize Magazine #3 2018, då han firade 20-årsjubileum med debutklassikern “Mitt sjätte sinne” och släppte albumet “9818”. Han reflekterade då kring sitt musikaliska arv.

– Ibland kan jag känna att det är mycket historieomskrivningar om mig. Till skillnad från hur det faktiskt var. Och hur det såg ut innan ”Mitt sjätte sinne” kom. Jag vill gärna bli ihågkommen för den skivan och vad den faktiskt gjorde. Dörrarna den sparkade in. Hur den på något sätt vände upp och ner på branschen. Just då, det året och året efter, sa han bland annat i den stora omslagsintervjun.

Just Sleepy uppmärksammade för ett tag sedan att Petter faktiskt haft minst 1 topp 5-låt inom alla fyra decennier han varit verksam. Duons vänskap har bland annat visats upp – och satts på prov – i SVT-programmet “Älskade vän”, som fick premiär i höstas.

Foto: SVT