Den 12 februari gick Dave från den legendariska hiphopgruppen De La Soul bort. Dödsorsaken är fortfarande inte fastställd och hiphop-communityts kondoleanser till Trugoy The Dove, som han också kallas, har strömmat in sedan dess. Senast var i helgen när Nas hedrade Dave under sin efterlängtade konsert på Madison Square Garden. 

Nu har kvarvarande gruppmedlemmarna Maseo och Posdnous gått ut med att De La Soul håller en minneskonsert imorgon torsdag den 2 mars 2023 för att hedra Daves liv. ”The DA.I.S.Y. Experience” kommer äga rum på ikoniska Webster Hall i Manhattan och enligt ett pressmeddelande kommer konserthuset dekoreras med inspiration från albumomslaget till gruppens klassiska album ”3 Feet High and Rising” från 1989. Annonserade gästdj:s är legenderna Stretch Armstrong, Clark Kent, Rich Medina och Tony Touch som kurerar ett speciellt dj-set tillägnat De La Souls legacy. 

Konserten är också ett firande av att De La Souls alla album äntligen släpps på streamingtjänster på fredag, vilket också är samma datum som deras debutalbum ”3 Feet High And Rising” släpptes 1989. Under pandemin köpte gruppen loss rättigheterna till sin egen musik från Tommy Boy Records, efter en lång tvist med skivbolaget. Och i slutet av förra året syntes Posdnous, Dave och Maseo återförenade i studion med tidigare kollegan Prince Paul efter 30 år ifrån varandra.

Och ännu en detalj om konserten, endast 333 biljetter finns till försäljning – en nodd till gruppens hit ”The Magic Number”. 

Under gårdagen släpptes också ny musik postumt från Dave då han, och resten av De La Soul, medverkar på Gorillaz nya låt ”Crocadillaz” tillsammans med Dawn Penn. Daves historia med Gorillaz dateras bakåt till 2005 då han vann en Grammy för sin medverkan på singeln ”Feel Good Inc”. 

För de som inte har möjlighet att vara på plats under morgondagens minneskonsert så går det att se den via en livestream på Amazon Musics Twitchkanal klockan 02.00 svensk tid, där släpps det även intervjuer med gruppens vänner och speciella gäster. 

Lyssna på ”Crocadillaz” nedan. 

Foto: De La Soul via Facebook