Under eftermiddagen har Musikförläggarnas Pris delats ut vid en ceremoni i Stockholm. Bland vinnarna återfinns två av Sveriges främsta rappare; Cleo och Jelassi. De båda prisas med sina respektive producenter och låtskrivare Alexander “Academics” Juneblad och Nils “Nisj” Svennem Lundberg.

– Jag har sagt så mycket sen vi släppte den här skivan, och du har pratat för lite. Det här ditt pris, älskade människa, sade Nathalie “Cleo” Missaoui till Alexander “Academics” Juneblad när de tog emot priset. 

– Musikförläggarnas Pris är priset där man uppmärksammar de som har gjort låtarna. Jag är otroligt glad. Jag och Nathalie har bara dykt in i varandra och varit vänner och förlorat varandra i det. Det är så rätt att vi tar emot det här priset tillsammans, sade Academics.

Även Fatima “Jelassi” Jelassi kommenterade priset efter galans slut:

– De som känner mig vet att det inte finns något annat pris jag hellre vinner än Årets Textförfattare, för det som betyder mest för mig är det skrivna ordet. Vinsten tillägnar jag alla maskrosbarn där ute. Vi bryter asfalt.

Se kategorier och jurymotiveringar nedan!

Se urval av vinnarna på Musikförläggarnas Pris 2023:

ÅRETS KOMPOSITÖR

Nathalie ”Cleo” Missaoui & Alexander “Academics” Juneblad

Jurymotivering:

Nathalie Missaoui och Alexander Juneblad började göra musik ihop för att må bättre. Resultatet fick oss alla att må bättre. Ett otroligt välgjort album som rör sig självsäkert mellan r&b, hiphop och pop med folkmusikinfluenser. Här har lekfullheten fått vara motor och infall tagits på allvar. Fest och eftertanke tillåtits gå sida vid sida.

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

Fatima “Jelassi” Jelassi & Nils “Nisj” Svennem Lundberg [Warner Chappell Music Scandinavia]

Jurymotivering:

På debutalbumet “dom har bara gett mig ett namn” skriver Fatima Jelassi om att växa upp som maskrosbarn och hitta en riktning i livet mot alla odds. Det handlar om barndomens många flyttlass, om drogerna, demonerna och diagnoserna. Det är angeläget, gripande och berättat med ett språk som om hon satt mitt emot med blicken spänd i oss.”

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG

Ilya Salmanzadeh

Jurymotivering:

Billboard Hot 100-ettan Unholy skulle kunna räcka för att motivera en nominering till Årets internationella framgång för Ilya. Men när vi till det lägger förstaplaceringar i bl a England, Australien och Kanada för samma låt, samt en andraplats på den amerikanska albumlistan för musik skriven och producerad till Lizzos album Special. Då råder ingen tvekan om att Ilya är i en klass för sig.

ÅRETS GENOMBROTT

Hooja & Mårdhund

ÅRETS LÅT

Stockholmsvy (Hannes & waterbaby) – Hannes Jonsson, Kendra ”waterbaby” Egerbladh & Marcus White

ÅRETS MEST SPELADE LÅT 2022 (DELAS UT AV STIM)

“Babblarnas vaggvisa” – Johan Rask, Hans Sjölander, Anneli Tisell

ÅRETS HEDERSPRISTAGARE

Lasse Holm

ÅRETS STIPENDIAT

Hanna ”Yaeger” Jäger

***

Cleo släppte sitt debutalbum på svenska i maj 2022 och syntes på omslaget av Kingsize Magazine #2 2022. Läs intervjun här!

Jelassi släppte sitt debutalbum i maj 2023 och prydde omslaget av Kingsize Magazine #2 2023. Läs intervjun här!

Foto: Paulina Thorén

Foto: Camilla Svensk / Musikförläggarna