Idag presenteras årets sommarpratare i P1. Under sommarmånaderna kommer i vanlig ordningen en rad kända svenska personer berätta om särskilda delar ur sitt liv och spela utvald musik i programmen.

Några av de som valts ut till årets sommarpratare är Cleo, skådespelerskan Ayan Ahmed och landslagsmålvakten Zećira Mušović.

Den förstnämndas sommarprat är producerat av sporadiska Kingsize-skribenten Marimba Roney och kommer efter hennes succéår 2023, där hon bland annat vann en Grammis för solodebuten på svenska: “Missaoui”.

– I mitt Sommar vandrar jag mellan en ödesdiger dödsolycka, de norrbottniska fjällen, tunisiska Djerba och Nya Zeeland. Det handlar om feminismens resa och rädslan att bli galen. Och om musiken såklart.

Ayan Ahmed vann tv-priset Kristallen för bästa biroll som gangstern Nala i Neflix-serien ”Snabba cash”. Hon föddes i Somalia och kom till Sverige som åttaåring tillsammans med sin mamma. Efter två år i Kiruna flyttade de till Tensta. Ayan Ahmed brinner för att visa en annan sida av förorten.

– Som barn gick jag djupt in i fantasivärldar och gjorde karaktärerna i filmer till mina bästa vänner. I mitt Sommarprat vill jag berätta om hur kreativitet kan födas – och om hur jag som skådespelare vill förändra filmbranschen, säger hon till Sveriges Radio.

Zećira Mušović är Sveriges landslagsmålvakt och proffs i engelska Chelsea FC. Debuterade i division II som trettonåring och värvades snabbt till stjärnlaget FC Rosengård där hon var med om att ta nio titlar, varav fyra SM-guld.

Under VM i Nya Zeeland och Australien 2023 blev Zećira Mušović stor matchvinnare när Sverige slog ut regerande mästarna USA i turneringens åttondelsfinal.

– Räddningen du såg på tv tog sju sekunder. Det var sju ynka sekunder som förändrade allt. Men bakom de sekunderna ligger ett helt liv av arbete, tvivel och tålamod.

Se datumen för respektive program nedan.

10 juli Zećira Mušović, fotbollsmålvakt

18 juli Ayan Ahmed, skådespelare

8 augusti Nathalie ”Cleo” Missaoui, rappare

Foto: Mattias Ahlm/Anton Silver/Andreas Svensson