Igår prisades de mest framstående svarta musikerna från Storbritannien och globalt på årliga galan MOBO Awards. Det skulle bli ännu fler priser för Little Simz, som tidigare i år vann både ett Mercury-pris och ett något kontroversiellt pris som Best New Act på Brit Awards. Den senaste tidens enorma framgångar kommer förstås med “Sometimes I Might Be Introvert”, som är hennes fjärde album (varpå beslutet att prisas som nykomling har tyckts vara märkligt).

Även på Mobo Awards prisades hon för albumet, men hon fick dela äran med rapparen Knucks och hans album “Alpha Place”. Central Cee, som i år besökt Sverige två gånger, blev utsedd till Best Male Act och vann Video of the Year med “Doja”. Den kvinnliga varianten av årets artist togs hem av PinkPantheress. Även världsstjärnan Burna Boy, som just nu pryder omslaget för Kingsizes senaste nummer, vann två priser. Nigerianen återvänder som bekant till Sverige och Avicii Arena på lördag, med stark svensk support, och även Sverigeaktuella D-Block Europe utsågs till Best Hip Hop Act på galan.

2022 års MOBO Awards hölls på Ovo Arena Wembley i London och livestreamades dessutom via YouTube. Ceremonins värdpar var YouTube-profilerna Chunkz och Yung Filly, medan artister som Nile Rodgers, Craig David och Kojey Radical stod för liveframträdanden. Ceremonin bjöd även på en hyllning till Jamal Edwards, dj och grundare av plattformen SBTV, som avled blott 31 år gammal tidigare i år. Hyllningen framfördes av sångerskan Emeli Sandé.

Se hela galan och samtliga vinnare nedan!

Best male act: Central Cee
Best female act: PinkPantheress
Album of the year: Knucks – Alpha Pace and Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert
Song of the year: Dreya Mac, FelixThe1st and Finch Fetti – Own Brand (Baddie)
Best newcomer: Bru-C
Video of the year: Central Cee – Doja
Best R&B/soul act: Mahalia
Best grime act: D Double E
Best hip-hop act: D-Block Europe
Best drill act: K-Trap
Best international act: Burna Boy
Best performance in a TV show/film: Kaine Robinson (Kano) as Sully – Top Boy
Best media personality: Nella Rose
Best alternative music act: Bob Vylan
Best electronic/dance act: Nia Archives
Best African music act: Burna Boy
Best gospel act: Still Shadey
Best jazz act: Ezra Collective
Best Caribbean music act: Skillibeng
Best producer: Inflo
Lifetime achievement award: Nile Rodgers
Outstanding contribution award: Craig David
Paving the way award: Jamal Edwards MBE

Foto: Pressbild / Atlantic Records