Den svenska hiphopscenen och relaterade genrer har även under 2021 fortsatt visa hög produktivitet med ett stort antal albumreleaser. För att göra bokslut kring musikåret 2021 nominerar Kingsize Magazine nu hela 40 album till en omröstning om “Årets Album 2021”. Nomineringarna, omröstningen och grafiken är en blinkning till Kingsizegalan, där svensk hiphop hyllades 2012 till 2015 och läsare/lyssnare fick avgöra vilka som skulle vinna priser i ett tiotal kategorier. Under 2021 har dessvärre ingen svensk kvinnlig rappare släppt album, vilket påverkar sammansättningen av de nominerade negativt ur ett mångfaldsperspektiv. I samband med lanseringen av årets sista nummer av Kingsize Magazine skriver chefredaktör Tobias Carlsson:

– Blickar vi bakåt på musikåret 2021 så går det återigen att konstatera hur kvinnliga rappare och artister är kraftigt underrepresenterade inom svensk hiphop, rap och i viss mån relaterade genrer. Inte ett enda album av en kvinnlig rappare/MC har släppts under 2021. Redan i slutet av förra året skrev jag om den bristande representationen, med ambitionen att uppmuntra och inspirera till någon form av reell förändring. Så, under det gångna året har Kingsize släppt hela sex nummer av den fysiska tidningen, där vi gjorde omslagsintervjuer med Syster Sol, Jelassi och Cherrie under årets sex första månader. Självklart hade jag även velat få till en cover story med Snoh Aalegra, om vi hade kunnat flyga över till Los Angeles och göra en ”special edition”, om hennes smått makalösa väg från Sverige till genombrottet med No I.D. och det nya albumet. För att bygga vidare på det feministiska fokuset i årets upplagor av tidningen, sätter vi nu strålkastaren på Imenella som albumdebuterar med ”Gemini” i januari – det fjärde ”Queensize”-inspirerade omslaget för året.

På röstningssidan anger du dina fem (5) favoritalbum från de nominerade (se listan nedan eller via röstningssidan). I röstningsförfarandet finns även möjlighet att ange ett (1) eget albumalternativ, ett så kallat ”wild card”, som inte kommit med i urvalet av albumreleaser. Lägg isåfall din röst på ytterligare en (1) artist och album (som släppts under 2021) som inte finns bland de nominerade albumen. Anges fler än ett “wild card” beaktas inte denna röst i sammanräkningen. Det går att rösta en gång och en giltig e-mail behöver anges för att delta.

Röstningen till “Årets Album 2021” avslutas kl. 12.00 den 14 januari 2022. Den slutgiltiga listan över de 20 bästa albumen 2020, framröstade av läsare och redaktion, presenteras i Kingsize Magazine nr 1 2022 i slutet av februari månad. Nomineringarna, omröstningen och grafiken är en blinkning till Kingsizegalan, där svensk hiphop hyllades 2012 till 2015 och läsare/ lyssnare fick avgöra vilka som skulle vinna priser i ett tiotal kategorier.

RÖSTA PÅ “ÅRETS ALBUM 2021” HÄR!

NOMINERADE TILL “ÅRETS ALBUM 2021”

23 “08 ZOO”

A36 “Area 36”

ADAAM “TOPBOY”

Adel “Blod Svett och Tårar”

Aden “Ingen Efter Tolv”

Aden x Asme “Sista 12”

Alex Ceesay “Fightas Mot Demoner”

Ant Wan “Leylas World”

Asme “Tusen Flows”

B.Baby “Chase The Baby”

Biggie Juke “TRAPSTAR2RAPSTAR”

Broder John “DRIFT”

Cherrie “Naag Nool”

CK “Growth”

Dani M & Prodotto di Superti “PUSH3R”

Dogge Doggelito & Carl Norén “Solnedgång”

Dree Low “PRICELESS”

Fille Danza “FELIPE”

Fricky “Fricktion”

Greekazo “6TON5”

Hov1 “Barn Av Vår Tid”

Jaqe “Filmen”

JB “Guantanamo”

Jireel “1953”

Jos F “Allt Eller Inget”

Kung Knas & Gonza “Kung Knas & Gonza”

Loket & Scientific “3x2x111”

Maxi “Skilda världar”

Mona Masrour “SCENER”

Movits! “Halleluja”

Naod “Naod vs Nine”

Nomad & Simon Emanuel “Den Stora Duken”

OP & Bjarne B “B-Bop”

Robin Nazari “Dyrare Att Vara Fattig”

Shazaam “Trägen Vinner”

Snoh Aalegra “TEMPORARY HIGHS IN THE VIOLET SKIES”

Snövit “MUTANT”

Syster Sol “ANITYA”

Timbuktu “Du Gamla Du Nya”

Z.E “Hellre Död Än Fattig”

RÖSTA PÅ “ÅRETS ALBUM 2021” HÄR!

I omröstningen för “Årets Album 2021” ska fem (5) favoritalbum anges från listan över de nominerade albumet (se listan nedan eller via röstningssidan). I röstningsförfarandet finns även möjlighet att ange ett (1) eget alternativ, ett så kallat ”wild card”, som inte kommit med i urvalet av albumreleaser. Lägg isåfall din röst på ytterligare en (1) artist och album (som släppts under 2020) som inte finns bland de nominerade albumen. Anges fler än ett “wild card” beaktas inte denna röst i sammanräkningen. Du kan rösta en gång och en giltig e-mail-adress behöver anges för att delta.

Röstningen för “Årets Album 2021” avslutas kl. 12.00 den 14 januari 2022.Den slutgiltiga listan över de framröstade 20 bästa albumen 2020 presenteras i Kingsize Magazine nr 1 2022 i slutet av februari månad. I början av januari publicerar Kingsize Magazine även redaktionens lista över “Årets EP”, “Årets Producent”, “Årets Nykomling”, “Årets Textförfattare” samt flera kategorier.

Statut omröstning: Observera att de nominerade på listan är projekt som marknadsförts som album. Mixtapes, samlingsalbum och EP-projekt ej tagits med på denna nomineringslista (med reservation för eventuella feltolkningar). Artister som har släppt två album under året har nominerats för ett av dessa . Vill röstande lägga sin röst på icke-nominerade album går det att göra via det öppna röstningsalternativet, även benämnt “wild card”. Urvalet av nominerade album omfattar releaser från 1/1 – 2021 till 30/11 – 2021. De utvalda albumen är framröstade via en förnomineringsröstning av Kingsize-redaktionen, där uppemot ett större urval av har beaktats för nominering. I den slutliga röstsammanräkningen av “Årets Album 2020” kommer Kingsize-redaktionens röster avgöra 25% i urvalet, medan läsarnas röster representerar 75% i urvalet av topplistan.

65ba07add7a32f7b0a037f23