62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Ametist Azordegan & Gatuslang i ordkrig via sociala medier – läs inläggen här!


“Har ni popcorn?”

 

 

På tisdagseftermiddagen blossade ett smärre ordkrig upp mellan medieprofilerna Ametist Azordegan & Pontus Gustavsson/Gatuslang i sociala medier. Föranlett av diverse inlägg i sociala medier tidigare under veckan publicerade Gatuslang ett inlägg där han förklarade hur relationen till den forne SR-radioprofilen gått i stå. Azordegan gav snart svar på tal med sin syn på saken. Fortsättning följer…?

 

Läs både Ametist Azordegan och Gatuslangs inlägg nedan:

 

 

 

Pontus Gustavsson/Gatuslang:

 

 

“När jag de senaste dagarna sett Ametist inlägg om hur hon alltid backat den svenska hiphopkulturen (vilket jag inte helt motsätter mig) så känner jag att det är dags, i alla fall i viss mån, för att ta bladet från munnen och berätta min syn på det hela.

 

Den 29e juni förra året gjorde jag en post på Instagram. En ganska spontan post som skulle få stora konsekvenser. Det var en print screen på en diskussionstråd där den fantastiske konstnären Bucc frågade Ametist Azordegan om hon lyssnat på hans hyllningsrap till henne i sitt avsnitt av Gatuslang. Då svarade Ametist offentligt i diskussionstråden att hon inte lyssnat på ett enda avsnitt. Hon hade inte haft tid under de två åren som podcasten hade sänts. Någonting jag tyckte var anmärkningsvärt eftersom Ametist gjort sig själv till språkrör för svensk hiphop och dessutom var i full fart med att skriva en bok om svensk hophop-historia. Där hade podcasten Gatuslang gjort sig perfekt som referensmaterial. Speciellt med tanke på att bokens researcher och transkribent Jon lyssnar på poden och givit mig kärlek för den vid flertalet tillfällen.

 

Hur som helst. Den här instagramposten lades upp med en gnutta humor i promotionsyfte att få dig att lyssna på Gatuslang. Inte att kränka Ametist. Tyvärr slog posten inte som jag hade hoppats.

 

Jag fick ett långt sms där Ametist hade hört att jag var sur för att hon inte lyssnat på podden. Det hon hade hört var inte sant. Jag var inte sur. Bara förvånad att A inte hade lyssnat på podden. Hon gav mig dock props för mitt driv och min initiativ, vilket var kul. Men hon avslutade meddelandet med att säga att inlägget var en diss mot henne. Vilket det var i viss mån, men ändå med glimten i ögat.

 

Detta följdes av “hot” om att jag inte var välkommen till hennes program, att jag var en smyghatare och dissuppviglare. Jag hade inte möjlighet att svara på meddelandet direkt eftersom jag arbetade jour på sommarkollo och hade min telefon på annan plats. Vilket resulterade i ett meddelande till. Ett meddelande där hon listat allt hon gjort för att supporta mig genom åren och att hon alltid lyft mig. Något som stämmer till viss del. Men hon har aldrig supportat Gatuslang i något offentligt rum vad jag sett, rätta mig gärna om jag har fel. Trots att Gatuslang kanske är det renaste och mest fördjupande kulturella projektet för svensk hiphop i modern tid. Ingen post på instagram, facebook eller twitter. Inte heller när jag föreslog att jag skulle gästa En kärleksattack för att fira 50 avsnitt var jag välkommen. Hon bad mig återkomma när jag gjort 100 avsnitt. Att arbeta med ett projekt/en podcast i 3 år för att få vara med och berätta om Gatuslang i 15 min i Sveriges Radio är ganska lång tid.

 

Hon hade för övrigt en stående inbjudan till min pod men hade själv tackat nej till att vara med i Gatuslang året innan (2013) med motiveringen att “podcast formatet inte var nåt för henne”. Hon dök dock upp i Värvet avsnitt 81 kort efter.

 

Jag försökte sedan förklara mig själv i sms. Förklara hur mycket jag supportat henne genom åren, att jag varken dissat henne eller var sur. Jag fick inga svar på mitt sms-innehåll utan istället valde Ametist att säga upp all vänskap, kontakt för framtiden och avsluta smset med följande 2 stycken:

 

“Jag kommer inte nämna vår konversation någonstans. Tycker du ska få jobba vidare ostört för du är fortfarande bra på det du gör. Ja, jag för mig med stil. Och svensk hiphop är viktigast.

 

Men. Då får inte nämna mitt namn någonstans för någon någonsin från och med nu. Tänk inte på mig. Gör bara DIN grej. Fokusera på dig. Så låter jag allt sluta här också. Du får aldrig nämna mitt namn någonsin igen.”

 

Efter detta följde till trots flertalet kryptiska och hatiska poster om mig på sociala medier. Som jag heller inte kunde ta del av eftersom hon blockade mig på samtliga sociala medier fram till idag.

 

Jag har självklart nämnt hennes namn i flertalet sammanhang i svensk hiphop sedan dess. Med tanke på hennes centrala roll i svensk hiphop vore något annat orimligt. Men jag har förutom nån enstaka pik lämnat henne utanför och har inte pratat med henne på ett år och varje gång vi ses låtsats hon att jag inte finns.

 

Självklart var det trist att det slutade så här mellan oss, men kanske inte oundvikligt. Speciellt när man befinner sig, konkurrerar och verkar inom samma fält. Dock är det aldrig den inställning jag haft under den tid jag arbetat och verkat som hiphopare i över 20 år. Jag har sett kulturens tävlingsmoment men försökt hålla sams med allt och alla även om jag förstått med tiden att det är omöjligt.

 

Jag lever, andas och är hiphop tills jag ligger i graven. Jag har aldrig varit en karriärist och har aldrig trampat på någon annan för att ta mig dit jag är idag. Under mina 12 år som jag arbetade med Whoa och Svenskunderjord.com jobbade jag med att bygga upp den svenska scenen från mediaskugga och att lyfta andra svenska hiphopare. Alltid ideellt och alltid för kärleken till hiphopen. Utan att någon lyfta mitt namn och hävda mig själv. Många har jag respekt för, många respekterar mig och många är idag några av mina bästa vänner. Tack vare kulturen.

 

Jag vill inte att ni skall se mig som en hatare. Utan som en uppriktig person, precis som den personen jag är i min podcast. Detta är ingen mobbning eller dissuppvigling på något sätt. Jag vill bara uppmana er att stanna sanna mot er själva. Jag har känt att jag behövt få detta sagt och det är självklart utifrån mitt perspektiv. Hiphop är förmodligen det viktigaste i mitt liv förutom min familj och vänner och jag vill inte att någon annan ska få förstöra min positiva känsla av den precis som när A Tribe Called Quest, Wu-Tang Clan, Cypress Hill, Dr Dre, Busta Rhymes och Gang Starr gav mig den där odödliga känslan i ungdomsåren. Bless!”

 

 

 

 


Ametist Azordegan
:

“Har ni popcorn?

 

Ett meddelande till podden Gatuslang. Vilken del i “FUCK OFF” är det som är oklart? Ska du ha näsdukar? Sluta gråt. Sluta rid på min kuk. Och framförallt sluta gråt medan du rider den. Whoa berättade för mig att du var en av anledningarna till att de inte orkade fortsätta med sajten. Du bråkade med alla och trodde alla snodde dina idéer.
Sluta var så besatt av mig! Du har tjatat om mig negativt i 2 år nu. Du är BESATT av mig! Helt besatt! En gång till och jag polisanmäler dig för stalkning och trakasserier. Du har trakasserat mig i 2 år. SR avrådde mig från att bjuda in dig eftersom du inte ville göra förintervjuer om dina musiktips eftersom du trodde att vi vill “sno dina tips”. Du är inte klok!

 

Du ÄR en av de som min post igår avsåg. Du ÄR en av de som jag endast supportade men som plötsligt mobbade mig genom att lägga upp en “Ametist kan inget om svensk hiphop eftersom hon aldrig hört Gatuslang”. Jag svarade med ett hjärta och förklaring till varför jag inte lyssnat. Du svarade med mera diss. Och så ännu en… om “Ametist tror Redman är med i Wu Tang”. Jag ringde dig då. Men du vägrade svara. När jag smsade och bad dig sluta nämna mitt namn svarade du med “i Sverige har vi yttrandefrihet”. Jag har tyckt att du är en rätt läskig sedan dess. Glöm mig! Jag BRYR mig inte om dig. Sluta göra dig viktig på min bekostnad. Sluta använd mig som träd att klättra på. Sluta tjata om mig. 2 år!! Första gången jag talar ut. Alla har fattat att DU ÄLSKAR HIPHOP, DU ÄR FETT HIPHOP, DU ÄR FETT VIKTIG FÖR HIPHOP. ÄKTA. Alla vet. Sluta vara besatt av mig.
Jag gjorde inget annat än att supporta dig och du svarade med oprovocerad diss. Jag tror du är galen! Manisk. Jag förstår folk på Whoa som inte orkat med att ha dig där.

 

Print screen det här och sprid Pontus: fuck off din lilla orm och opportunist. Tror du jag förlorar något på att tjafsa med dig? Ring mig om du vill.
Är det uppmärksamhet du vill ha genom att hänga ut mig? Här är din uppmärksamhet. Hoppas du blir statsminister nu?”

 

 

 

 

ametist-azordegan-L

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL