Musikbranschorganisationen SKAP har sedan 1957 årligen prisat svenska upphovspersoner. För året 2023 hyllas nu 28 musikskapare som får ta emot 40 000 kr vardera, däribland rapparna AKI, Frej Larsson, Imenella och producenten Marcus Price. Reggae/dancehall-artisten Etzia är även en av stipendiaterna.

Se motiveringar nedan på ett urval av samtliga pristagare.

Aleksi ”Aki” Swallow
“För mer än ett decennium sedan slog Aleksi Swallow igenom med gruppen Labyrint. Sedan dess har han gått från klarhet till klarhet, oavsett om det handlat om solosläpp eller musik för teater. En tänkande och kännande låtskrivare och artist, vars skildringar av allt från det vardagliga livet till musikbranschens vedermödor alltid berör.”

Frej Larsson

“Frej Larsson är en veteran på den oberoende svenska scenen. Efter mer än 20 år i olika projekt har han lämnat avtryck i flertalet genrer, från elektro till hiphop. En produktiv provokatör som håller sig ständigt aktuell!”

Imenella Kalzon Mohamed Abdirizak
“Efter att ha startat karriären som koreograf och dansare har Imenella på senare år etablerat sig som artist i egen rätt. Metamorfosen har genererat såväl nomineringar till flera priser som samarbeten med svensk hiphopadel. En mångsidig kreativ kraft som visar att musik är så mycket mer än bara ljud och toner.”

Marcus Price
“Efter att ha slagit igenom som ung, snabbtungad rappare i Fattaru har Marcus Price i över två decennier skämt bort svenska musiklyssnare. Hans uttryck spänner sig ledigt över flera genrer, från klubben till folktradition. Ett kreativt geni som flyttar gränserna för modern svensk musik.”

Erica ”Etzia” Haylett
“Erica Haylett turnerar Europa runt med sin eklektiska tolkning av den jamaicanska musiktraditionen. På vägen har hon även hunnit samarbeta med stora namn som Sean Paul. Etzia är Göteborgs egen ”dancehall queen”, som får Lilla London att kännas som Kingston.”