Annons: Tre trender inom musikindustrin


 

 

Ibland känns det nästan som att det inte finns någon ny musik längre. Jo visst, det släpps hela tiden ny musik, men mycket återanvänds. Det finns många exempel på plagiat genom musikhistorien, även om det oftare handlar om att artister inspireras av varandra. Det går trender i musiken och varje epok har sin jargong. Sedan kommer gammalt tillbaks. Som när Lady Gaga använder samplingar från Boney M eller när Russ kör Stings Shape of My Heart. Ett 20-tal artister var för övrigt före Rus med just den idén.

 

 

Trender på musikfronten

Men finns det inget nytt inom musiken? Självklart! Nu tänker vi inte på enskilda artister utan på trender för hela sektorn. Här är tre trender som vi tror kommer att påverka musikindustrin framöver.

 

 

1. Topplistan på väg bort

Topplistor för vilken musik som är hetast just nu är på väg bort. Egentligen är det inte så konstigt. De flesta topplistor baseras på försäljningsstatistik. När alla köpte CD-skivor, eller innan dess kassettband och vinyl, var det helt naturligt. Idag har marknaden fragmenterats.

 

Vi lyssnar på Spotify, köper musik på iTunes och lyssnar direkt i YouTube, bland annat. Det finns mängder med sätt att lyssna på musik och varje ställe har sin egen topplista. Den stora bredden och det enorma utbudet gör dessutom att det blir allt mindre relevant att snacka om några topp-10-listor rent generellt.

 

 

2. Indie starkare än någonsin

Det som började som en rörelse på 1970-talet är idag verklighet. Indiemusik i dess vidare begrepp är på frammarsch. De stora skivbolagen har länge befunnit sig i någon form av existentiell kris. Först var det fildelningen som de kämpade emot. Sedan var det streaming som de tvingades anpassa sig efter.

 

Just streaming påverkar marknaden på ett sätt som ger mindre aktörer större utrymme. När du betalar en månadsavgift skadar det ju inte att prova på ny musik som du annars kanske inte direkt skulle ha betalat för i affären. Tjänster som bl.a. SoundCloud, YouTube och Spotify gör att mindre kända artister lättare kan nå ut till en större publik.

 

 

3. Streaming förändrar musiken

Den tredje trenden som vi tänkte nämna är rätt så fascinerande. Streaming påverkar själva musiken. Vi har redan märkt en tendens att musiken blivit mer ”rakt på sak”. För att undvika att folk skippar en låt börjar många låtar direkt med något som får lyssnaren att fortsätta lyssna. Långa intron är inte bra för statistiken. Nästa steg blir att korta ner låtarna. En artist tjänar nämligen dubbelt så mycket på en kort låt som spelas två gånger än på en enda lång låt.

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL