Det är många svenska hiphopfans som håller Sherlock och kanske framförallt deras album “Made To Measure” varmt om hjärtat. Trots att gruppen endast var aktiva mellan 1995 och 1997 hann Thomas Rusiak, Peewee, Speedknock, Infrared och Seb Roc onekligen sätta ett avtryck på scenen. Gruppen kom även att inspirera till Petters klassikerdebut “Mitt Sjätte Sinne” som gavs ut året efter. På Instagram skriver Petter:

“Jag och Pee Wee (Numera Still P) bodde ihop då på ploggatan på Södermalm. Jag minns hur Pee alltid satt i köket och jobbade med sina texter, jag med mina. Sen på morgonen gick han upp till studion som Kent Gillström @kentisaacs hade för att spela in, jag brukade komma dit och hänga i studion på eftermiddagarna. Den här skivan och att vara runt Sherlock på den tiden påverkade såklart mig mycket, personligt men också mentalt. Skivan är för mig en ikonisk skiva och på den tiden var det svårt att nå ut med just Hip Hop. Men det man slås av är kvalitén på produktionerna, rappen, texterna och hela genomförandet. Nu släpps skivan på Snickars skivbutik på fredag, runt hörnet ifrån där jag firar 25 års jubileum. Missa inte att knippa ett ex och säga hej till medlemmarna i Sherlock som kommer att vara på plats.”

Därför är det nu glädjande att det klassiska albumet (som inte finns på streamingtjänster) återigen släpps på vinyl denna månad, för första gången på 26 år. Den 25 augusti släpps den nya vinylutgåvan som blir på gatefold med ett nytt omslag som skiljer sig från originalutgåvan. Detta tillsammans med en booklet och klistermärken och i exakt 1210 exemplar. Det blir även releasefest på Snickars Records på releasedagen mellan kl. 16.00-19.00.

Minst lika intressant är att gruppen presenterat ett annat datum – den 2 september – då gruppen ska uppträda live på scen med en hemlig gäst som förband. Uppträdandet sker på Årsta Folkets Hus under sen eftermiddag på 70-årsfirandet av av kulturlokalen den 1-3 september 2023. Mer info här!

Senast vi såg ett offentligt framträdande av gruppen var i höstas, då de medverkade i en livepodcast i samband med Gatuslangs 10-årsjubileum. Under intervjun nämndes denna specialutgåva på vinyl samt att skivan även möjligtvis kunde komma till digitala streamingtjänster framöver.

Foto: Camilla Cherry