Se galna musikvideon till fokusspåret "Zigidi".

Detta banbrytande projektet BIJI förenar som bekant talangerna hos Robin Nazari – den renommerade konstnären, skådespelaren och poeten – och Maceo Frost, den prisbelönta regissören och musikproducenten. Med rötterna djupt förankrade i Robins kurdiska arv drivs albumet av en passion för frihet, kreativt uttryck och en kraftfull deklaration av identitet.

Idag släpps till slut den första delen av duons debutalbum ”BIJI” via STUDIO BIJI / EMPIRE, medan den andra halvan av albumet förväntas komma i september.

På albumet hör vi tidigare släppta singlarna “Zo”, “Chopi” och “Wey Wey” tillsammans med fem nya spår. Ett av dessa, “Zigidi”, är albumets fokusspår och utvald eftersom den enligt ett pressmeddelande “förkroppsligar essensen av BIJI; ett kaxigt och fartfylld take på hip-hop”. Den tillhörande musikvideon, som också släpps idag, speglar en resa genom Kurdistans vackra landskap och introducerar folkets motståndskraftiga och rebelliska anda.

– För tre år sedan lämnade vi allt för en magkänsla och gav oss ut på ett livsförändrande musikaliskt äventyr över Kurdistan och Europa. Människorna vi mötte blev till slut ett drömteam av musiker och filmskapare som förenades för att utforska ett nytt sound och en dröm om att pusha kulturen framåt, säger Maceo Frost och Robin Nazari.

– Vi har lagt all vår energi de senaste åren på detta album och visuella verk. För oss representerar det barnasinnet av att upptäcka något för första gången – ren passion och glädje. Det är ett firande av de kulturer vi växte upp i och vilka vi är som diaspora-kids.

Genom att blanda kurdiska och västasiatiska musiktraditioner med moderna influenser som sträcker sig från hiphop till afrobeat, erbjuder albumet en levande och orädd introduktion till BIJI:s värld, med ett kraftfullt budskap om frihet, firande och kärlek som övervinner allt.

Albumet i sin helhet inkluderar stora namn som den tyske rapparen Eno, den brittiska DJ-ikonen Conducta och producerades i Berlin av Jugglerz, 2Sick, MBALLA och BIJI själva.

Se och lyssna nedan!

Foto: Pressbild