"Jag hittar så mycket nya känslor, intryck och kreativa vägar att vandra med måleriet."

Det har gått hela 24 år sedan debutalbumet ”Mitt Sjätte Sinne” som släpptes 1998 och idag betraktas som en klassiker. Denna fredag släpps nya projektet “Hälsa Stockholm”, vilket blir rapparens femtonde (!) album i ordningen. Albumet släpps samtidigt som Petter i början av veckan ställde ut sina nya tavlor som han målat på en vernissage och utställning i Stockholm. Tavlorna har alla Stockholmsmotiv, varav en utgör omslaget för det nya albumet. Vissa av tavlorna som Petter har målat har han under året använt som omslag till sina singlar. I ett pressmeddelande beskriver Petter sitt skapande:

– Jag känner att målandet och skapandet inom konsten är betydligt friare än att skapa musik idag. Själva processen och det jag skapar. Jag är väldigt mycket i mig själv just där och då och det ger mig en känsla av total frihet samt att jag upptäcker så mycket nytt via konsten. Lite som när jag upptäckte musik för första gången.
Jag hittar så mycket nya känslor, intryck och kreativa vägar att vandra med måleriet. Det har gett mitt kreativa behov att ständigt få uttrycka mig en ny ventil och efter snart 25 år som artist upplever jag friheten av att få skapa visuellt väldigt attraktivt. Därför vill och kommer jag att utforska den världen grundligt framöver.

På det nya albumet har Petter arbetat med producenter som MASAKA, Miki Asante, Vincent Pontare, Salem Al Fakir, Adam Freiholtz och Patrik Collén. Petter kommenterar vidare det nya albumet:

– Ofta när jag arbetar med ett nytt album så finns det en röd tråd och den blir ännu tydligare om titeln dyker upp tidigt i den skapande processen. Titeln ”Hälsa Stockholm” kom till mig väldigt tidigt och har också varit med och format musiken. Det finns en känsla i och runt albumet av att göra upp med Stockholm, inte på något bittert eller argt sätt utan mer bara en svävande känsla av att det är skönt med en paus. Jag älskar den här staden och den finns i mitt DNA, jag är 6:e generationens Stockholmare. Musiken har också sammanflätats med mitt målande, de har gått hand i hand genom hela processen. De akvareller som jag har skapat har jag även använt som omslag på alla singlar och även för det kommande albumet. Jag vill påstå att det här är en väldigt textdriven skiva och samtidigt som jag gör upp med min hemstad så bearbetar jag även känslan av att bli äldre, mogna och få större insikter om livet generellt. Att jag gräver där jag står som artist, som person, min musik, min konst och att mina texter handlar om mitt liv idag, här och nu, är kanske en anledning till att jag fortfarande kan vara relevant nu när jag ska släppa mitt 14:e album, 24 år efter mitt första.

Till våren 2023 åker Petter även ut på turné runt om i Sverige. Se städer och datum nedan!

Petter “Hälsa Stockholm”-turné 2023

3 feb, Umeå, Idunteatern
4 feb, Sundsvall, Tonhallen
17 feb, Stockholm, Rival
18 feb, Stockholm, Rival
24 feb, Östersund, Folkets hus
26 feb, Gävle, Konserthuset
3 mars, Uppsala, UKK
4 mars, Örebro, Conventum
5 mars, Jönköping, Jönköpings konserthus
17 mars, Nyköping, Culturum
18 mars, Malmö, Malmö Live
19 mars, Helsingborg, SeaU
25 mars, Göteborg, Göteborgs konserthus
31 mars, Luleå, Kulturens hus
1 april, Skellefteå, Sara Kulturhus

Foto: Camilla Cherry