5e81bb9b7f80ce30463cf002
odz-s
ODZ tillbaka med ny EP – lyssna på “Dom kallar oss ODZ” här!


“Mods-trilogin är en kultklassiker och vår platta vilar på stora axlar.”

 

 

Den maskerade Stockholms-gruppen Original Dunder Zubbis, ODZ, släppte förra året sin självbetitlade debut-EP och har utöver det varit aktiva med ett gäng lösa låtar och videos. Tillsammans med senaste singlarna “Petra Mede” och “Kranen (En här, en där)” har man snabbt skaffat sig ett lojalt följe som uppskattar den smutsiga stilen. Nu är man tillbaka med sex nya spår inspirerade av dokumentärfilms-trilogin “Dom kallar oss mods” och som släpps idag 2:a oktober. Gruppen säger själva:

 

“Namnet ‘Dom kallar oss ODZ’ har varit en självklarhet för gruppen under en längre tid. Vi återfann ständigt likheter mellan oss och de slitna unga grabbarna i jeansjackor som satt i soluppgången mitt i en städad civilisation och kände sig utanför. Men känslan av att det var ‘synd’ om Kenta och Stoffe skulle säkerligen inte delas av dem själva. Bortsett från omständigheterna, så talar de unga modsen med ett självförtroende som bara hittas bland eliten, eller skiten. ‘Vi vill ha fram sanningen, som en del utav oss lever. Som de flesta vill leva men inte kan leva.’ Det var viktigt att den tanken skulle träffa lyssnaren direkt.”

 

 

Vid en första anblick är det lätt att avfärda ODZ som pubertala bråkstakar och i morgontidningarnas ledarsidor skulle de säkerligen utmålas som skapare av oreda. Men gräver man djupare och lyssnar är det lätt att förstå kopplingen som finns till utanförskapet som förkroppsligats i karaktärer som Kenta och Stoffe. Ett utanförskap med en inneboende stolthet som finns där, men som bara syns om man letar efter den. “Dom kallar oss ODZ” är både lekfullt och rått, förklätt i en smutsig blandning som kanske bäst kan beskrivas som en obskyr hybrid mellan Stockholmssyndromet och The Order. Det märks att gänget har lagt ner tid på att förfina sin konst och de som väntat på nytt material kommer inte bli besvikna.

 

/Malkolm Landréus

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL