Släpper fem låtar producerade av Nisj.

Varje år sjukskrivs 70 000 personer på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Berättelser från drabbade personer tolkas nu i ett unikt artistsamarbete mellan Mona Masrour, Broder John, Modo Banja, Sara Nazari och Hanna Järver. Syftet är att sprida kunskap och medvetenhet om stress och stressrelaterad psykisk ohälsa.

“Stress!” består av fem låtar som inspirerats av över 800 insamlade berättelser från personer med erfarenheter av stressrelaterad psykisk ohälsa. De ovannämnda artisterna har aldrig tidigare samarbetat och möts nu i personliga tolkningar som spänner över flera musikgenrer. Samtliga låtar produceras av Nisj.

Stress! blir en megafon för berättelser om vad som händer när man drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa. Vi vill att det blir ett startskott för fler samtal och mer kunskap om detta samhällsproblem, och framför allt att det ger fler möjlighet att säga stopp, det är nog nu.”

Anna Hemlin, Hjärnfondens generalsekreterare

I ett pressmeddelande uttalar sig även Broder John och poeten Sara Nazari om sina bidrag till projektet.

“Låten porträtterar en person som under lång tid blundat för stressens in- och påverkan på sin mentala hälsa för att kunna klättra så högt som möjligt karriärmässigt – allt till priset av att sakta sluta fungera.”

Broder John

“Dikten har en utgångspunkt i det världsliga, en frigörelse som bottnar i en kliande känslan i benen som inte släpper förrän man vågar hoppa och möta sig själv och sin värld i en total tystnad. Stress i dagens samhälle är knutet till vad vi tror att livet går ut på, och vad livet faktiskt kanske går ut på.” 

Sara Nazari

Under kampanjperioden går alla intäkter från låtarna till Hjärnfondens arbete med att finansiera forskning, sprida kunskap samt medvetenhet om bland annat stressrelaterad psykisk ohälsa.

Besök Hjärnfondens sida om stressrelaterad psykisk ohälsa här och lyssna på låtarna nedan.

Foto: Pressbild