Mofeta solodebuterar med EP:n “Min stjärna”


 

 

Mofeta var senast aktuell med spåret “Luntmakargatan” och idag släpper han sin första solo-EP “Min stjärna”. Men det är långt ifrån en debut. Han har släppt två album med Mofeta & Jerre, drivit live-klubben Spiderdogs och grundat kollektivet KWAAI.

 

”Min Stjärna” har utvecklats i samarbete med Bothnia Rhythm Orchestra: ett storband med musiker från Sverige och Finland. De ville blanda hiphop med folkmusik och jazz och bad Mofeta att skriva ny musik för en turné. Vetskapen om att ett storband på tjugo personer skulle spela bakom honom fick rapparen att ta sitt textförfattande till nästa nivå. Det övergripande temat blev tre perspektiv: Rymden (”Min Stjärna”), Jorden (”Vatten”) och Folket (”Gypsy Woman”).

 

“Vatten” och “Gypsy Woman” släpptes som live-klipp hos radiokanalen East FM inför turnén. Den första hyllades för sitt historieberättande och har idag över 40 000 visningar, medan den andra väckte mycket starka reaktioner. “Gypsy Woman” är kontroversiell då det är den första svenska raplåten som handlar om romska tiggare på våra gator. Huvudpersonen i låten blir förälskad i en ung kvinna och när de går på date får han en ny inblick i hennes liv.

 

”Tanken med låten var att beskriva mötet med några av de människor som många inte vill prata med eller ens se” menar Mofeta. ”Och vad kan väl passa bättre för det än en kärlekshistoria?”.

 

EP:n bygger på produktioner från Rikard ”Skizz” Bizzi, Saturday Monday, Gonza och Jerre. Den gästas också av några av Sveriges skickligaste musiker: Amanda Sedgwick, Fredrik Lindborg, Erik Rydvall och Jonas Knutsson. Hasse Hjortek har arrangerat
och omslaget är ritat av den sydafrikanske konstnären Thulani Faku.

 

Den 27:e november har Mofeta releasefest på Obaren i Stockholm.

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL