Den Stockholm-baserade producenten och beatmakaren Max I Million är tillbaka med ny musik från ett kommande album på Coalmine Records/Fatbeats. Första singeln är betitlad “A Vibe Called Blessed” och är en A Tribe Called Quest-tribute. I samband med releasen berättar Max I Million i ett utskick hur tankarna gått vid skapandet av låten och albumet:

– Jag har alltid gjort tributes hyllat mina musikaliska föregångare och influenser. Jag tycker det är viktigt lyfta fram rötterna till musiken vi skapar. oavsett hur långt tillbaka i historien man vi gå. I slutändan skapas sällan något helt nytt – vi kanaliserar musikerna som kom före oss och som påverkat oss mest. I fallet med A Tribe Called Quest, så är de en av de första grupperna jag lyssnade på och har influerat mig, såväl som format all nutida Hip Hop, vare sig man är medveten om det eller håller med.

Det kommande albumet har fått titeln “Shine On” och är en inofficiell uppföljare till skivan “Uncut Gems”. Max I Million säger vidare:

– “Shine On” är en inofficiell uppföljare till “Uncut Gems” från förra året, och man kommer hitta likheter, speciellt i avseendet att det är loop- och samplingsbaserade beats gjorda på min MPC2000XL, men att dessa ändå är levande kompositioner som kan skifta form när man minst anar det. Precis som i föregångaren återfinns element av liveinstrument och användandet av hushållsgeråd som rytminstrument, tex flaskor, bestick – i stort sätt vad som helst som producerar ett angenämt ljud. På det stora hela kan ni förvänta er hårt smällande trummor med flytigt gung i kontrast till silkeslena soul- och jazzvibbar.