62b170dadc4101037e075fe2
Lyra är aktuell med debut-EP:n “Nya blommor växer bara om dom gamla har fått chans att dö”


Se musikvideon till “Öppettider”!

 

 

Under 2019 debuterade Lyra med sin första singel och har sedan dess släppt ett flertal låtar. Nu är hon aktuell med sitt debutprojekt i form av EP:n “Nya blommor växer bara om dom gamla har fått chans att dö”. Emelie Arborén har medvetet satsat på att testa olika kreativa uttryck, bland annat skådespeleri i TV och film. I en kommmande intervju med Kingsize berättar Lyra om inspirationskällor, skapandet och hur poesi blev en väg till musik och rap. Bakgrunden till hennes rap-alias förklarar hon på följande vis:

 

– Sedan jag var liten har jag så ofta fått höra att jag har många strängar på min lyra, då jag alltid engagerat mig i så många olika områden. Jag har ibland önskat att jag kunde välja ett – eller få fler timmar på en vecka. Men det vackra är att även om vägen fram tar längre tid när äggen läggs i flera korgar lyfter de olika delarna varandra, så när jag skulle välja artistnamn kändes det rätt att det skulle bli just Lyra.

 


Du debuterade med musik på Spotify först 2019 men du uppmärksammades redan 2017 när du medverkade för poetry slam under #meetoo-manifestationen på Sergels torg. Berätta!

 

– 2017 låg jag i badet och hade en ny låt på hjärnan som jag inte kunde texten till. Hjärnan fyllde på med egen text som kändes värd att bevara, så upp flög jag ur badet: sittandes i en handduk på sängen antecknade jag i mobilen, det var som att öppna en kran, och bars på bars forsade fram. Det var då jag började skriva låttexter på riktigt, och en av de texterna jag skrev blev just “Våldskulturen” som en kritik mot våldtäktsmäns inskränkande av kvinnors utrymme i det offentliga rummet. En vän tipsade om poetry slam som passade mina rap-texter, och när det söktes talare till manifestationen på Sergels torg skickade jag in min text och sa att jag gärna körde. Så blev det att jag debuterade live framför Sveriges nyhetsmedia med min första egenskrivna text, som också togs med i antologin ”Me Too – Så går vi vidare” av Alexandra Pascalidou.

 

 

Du har även en bakgrund som skådespelare och har medverkat i TV4-serien “Drottningarna” och andra serier och filmer sedan 2014. Berätta om dina erfarenheter som skådespelare.

– Jag har spelat teater sen jag var liten, och studerat i Göteborg, England och USA samt gjort ett par modelluppdrag i Nya Zeeland. Så det är en av alla korgar jag försöker hinna lägga äggen i, även om musiken enklast kommer först eftersom jag inte är beroende av ett passande projekt som fungerar tidsmässigt på samma sätt. Bland de mest spännande uppdragen var nog att gestalta Fredrika av Baden i Drottningarna. Jag ser också fram emot resultatet av en ny kortfilm jag har huvudrollen i. Att spela mot minihästen Vinnie, som egentligen heter Uffe, för ATG-reklamen var också roligt! Svart Kung var fin upplevelse det med, en långfilm med bl. Annika Andersson och Hans Mosesson. Så jag försöker ge det den tid jag kan mellan musik och juridikstudier och är alltid öppen för nya uppdrag.

 

 

Du är nu aktuell med din debut-EP, berätta om titeln och vad den betyder?

– ”Nya blommor växer bara om dom gamla har fått chans att dö” är en textrad från leadspåret Öppettider, och beskriver den röda tråden i EP. För att vägen framåt ska ha möjlighet att blomstra, måste man lämna negativa mönster och relationer bakom sig, både på ett samhälleligt och personligt plan. En döende växt tar näring från nya växter som därför inte kan blomstra fritt. Låtarna lyfter styrkan i att lämna en destruktiv person som bara suger näring och kraft ur en; de uppmanar till att släppa ”the one that got away”; men också att se till sig själv: världen kan bli varm igen om vi är varma i den, bryt blyertspennorna och våga skriva med bläck utan att försiktigt bereda vägen för att sedan kunna backa.

 

 

Läs en längre version av intervjun i kommande nummer av Kingsize Magazine.

 

 

Nu följer Lyra upp EP-släppet med en musikvideo för låten “Öppettider”, filmad av Olle Wager.

 

“Den följer albumets röda tråd om att låta gamla blommor dö för att nya ska blomstra. Vi försökte hitta en estetik som passade till låtens tema, och den tanken lyftes verkligen med den fantastiska couture-klänningen av Frida Jonsvens som jag bär i videon.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Erik By Erik

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL