"Ytterligare ett starkt riktmärke för den norra delen av hiphop-Sverige."

Norrlandskollektivet Random Bastards firar som bekant musikhögtiden Storspovsmånad varje år i april, en musikhögtid då kollektivets artister släpper musik för att fira att flyttfågeln storspoven, Västerbottens landskapsfågel, kommer hem. Förra året kring denna tid prydde kollektivet omslaget för Kingsize första nummer efter återkomsten som fysisk tidning, där majoriteten av medlemmarna figurerade i en lång omslagsstory. Läs tidningen här!

Förutom Fricky, Erk och Academics turas artister som Cleo, Gonza-Ra, Trainspotters, Broder John, Fridlyst, Imchibeat, Chefen och Marc UÅ om att byta av varandra. Exakt vilka som släpper musik och när avslöjas löpande under april månad på Random Bastards Instagram.

Denna gång är Erk först ut tillsammans med husproducenten Academics, då man släpper crewlåten ”NAWF” som gästas av elva unga och oetablerade rappare från Norrland. Låten släpps imorgon fredag, den 29:e mars, men har redan idag exklusiv premiär här på Kingsize.

– Vi har alltid reppat dirty north och jag tycker det är fett att vi gör vår grej härifrån norra delarna, säger Erk.

– Nu på senare tid har många i resten av Sverige upptäckt Umeå och vår hiphopscen, det är en bra början. Men det kändes viktigt att visa att det inte bara är ”UÅ” som är norrländsk rap. Den här låten betyder mycket för mig för att vi verkligen fick med så många olika perspektiv genom alla gästerna. Unga tjejer och killar som berättar om sin vardag och sina upplevelser. Vi ville göra en hyllningslåt för att på nått sätt lyfta mångfalden här uppe och presentera nya artister på samma gång. Det är ett ganska spretigt gäng på låten, precis som vårt crew Random Bastards, blandat och konstigt, men sjukt skönt.

– Soundet är 20% exotiskt och främmande. Detta är en flöjt och en vind. Rytmen och stommen (30%) är igenkänt och återerinrat, en genklang av populärmusiken såsom den känns igen i staden. 20% är data, ettor och nollor, framtiden och en synt. De resterande procenten är ett mysterium vi skulle sluta med musik om vi förstod, avslutar Academics.

Artisterna som gästar “NAWF”:
Yento (Arvidsjaur)
Sir Ivy & Milagro (Luleå)
Làilà J (Gävle)
Potion Gang (Luleå)
OG Otäck (Skellefteå)
Huvva (Umeå)
Skarp V (Kiruna)

Att Academics är en mästare på att skapa gudalika ljud är ingen nyhet. Att Erk och resten av Random Bastards är experter på att omfamna och forma sitt egna arv samtidigt som man lyfter andra, är inte heller nytt. Tillsammans skapas en entusiasm och skaparglädje som gång på gång lyser igenom och präglar allt man gör. “NAWF” är inget undantag, då vi får en (tyvärr) sällsynt crewlåt av krispiga norrlandsspottare. Trots sin sju minuter långa speltid har låten inte en svag sekund – och framförallt Erk och Gävle-tjejen Láila J imponerar stort. Ytterligare ett starkt riktmärke för den norra delen av hiphop-Sverige.

/Malkolm Landréus

https://soundcloud.com/randombastards/nawf-master/s-8n5dx

Foto: (liten) John Sandin
Artwork: Marc UÅ