Kingsize listar: 2010-talets viktigaste artister


Samt årtiondets 100 viktigaste låtar.

 

 

Med bara någon vecka kvar till bokslut för 2010-talet publicerade Kingsize redaktionen en lista där vi utsåg decenniets 10 viktigaste svenska och utländska hiphopartister. Den listan har nu reviderats och utökats med ytterligare tio svenska artister för att rättvist representera genrens fulla bredd. Vi har även skapat en Spotify-lista innehållande decenniets 100 viktigaste svenska hiphoplåtar, med flera andra artister som har haft stor påverkan på genren under decenniets gång.

 

 

SVERIGE – 20 ARTISTER

 

 

LABYRINT
Ortens favoriter från Uppsala var tveklöst banbrytande för en ny era av svensk hiphop när vi gick in 2010-talet. Aki, Jacco, Dajanko och Sai har banat väg för många i den nya artistgenerationen under senare år – och har outtröttligt turnerat för att sprida äkta hiphop från betongen till Sveriges alla hörn.

 

LINDA PIRA
Linda Pira släppte debutalbum först i år, ett fortsatt samarbete med de outtröttligt produktiva Salazar-bröderna. Trots det har hon haft en stark närvaro på den svenska hiphopscenen under 10-talet. Linda har växt fram till en förebild för många, en sann matriark som vi är stolta över att ha på omslaget av detta nummer.

 

SEBASTIAN STAKSET (KARTELLEN)
Decenniets i särklass med omskrivna och omdiskuterade grupp, kom att bli Kartellen. Sebbe Staxx stod för skildringar av en kriminell livsstil och socal-realism. Framgångsvågen (i sällskap med Abidaz, Stress m.fl.) går inte att underskatta, men ledde även in på nya vägar där Sebastian fann den kristna tron och en ny väg i livet.

 

PETTER
Petter inledde 10-talet genom att bli omfamnad hela svenska folket, i samband med första säsongen av ”Så Mycket Bättre”. Under årens lopp har både rapparen och entreprenören Petter visat upp en imponerande arbetsmoral, med turnéer, samarbeten, föreläsningar och ett 20-årsjubileum med tre (!) albumsläpp på ett år.

 

NÄÄÄK
En av hiphop-Sveriges mest upskattade profiler är Matar Samba. Förutom sin anspråkslösa och enkla framtoning har han också hittat ett originellt uttryck, med två album i bagaget. Frekvent turnerande med vännen Nimo har även varvats med rollen som programledare för hyllade TV4-satsningen ”Lyckliga Gatan”.

 

CLEO
Med ett stort hjärta och träffsäker rap har Cleo bland annat startat initiativ som Femtastic, Fatta och fört kamp mot patriarkala strukturer. Hon frontade Kingsize Magazine i återkomsten med Sveriges mest originella kollektiv Random Bastards, som i sin tur gett näring åt Frickys stilbildande genombrott.

 

SILVANA IMAM
En urkraft som i både med- och motvind stoltserat med både otrolig scennärvaro, fantastisk musik och en fanbase som utvecklats till en rörelse för likasinnade. Silvana Imam får också representera kollektivet RMH:s integritet, genomslagskraft och innovation under 2010-talet.

 

IVORY
Det råder ingen tvekan om att många rappare har mycket att tacka Ivory för. Efter att ha satt svensk trap på kartan under 10-talets första hälft står han fortfarande stadigt i sina grundvalar, och fortsätter experimentera med influenser från bland andra Kleerup och Jocke Berg på senaste skivan ”Nirvana”.

 

TIMBUKTU
Även om Jason Diakité var som mest musikaliskt produktiv under 00-talet, gjorde han avtryck under gångna decenniet. Bokdebuten ”En Droppe Midnatt (med tillhörande scenföreställning), ställningstaganden mot rasism och frekvent turnerande med fantastiska bandet Damn! positionerar Timbuk fortsatt som en av Sveriges främsta artister.

 

Z.E
Tensta-rapparen har redan hunnit skriva in sig i historieböckerna med en rad bedrifter där han kanske framförallt kommer minnas som den som banade väg för unga självständiga rappare i streamingeran. Med hunger, humor och allvar leder Z.E svensk hiphop in i 20-talet.

 

DANI M
Den mångfacetterade Uppsala-artisten nominerades ett flertal gånger på Kingsizegalan under åren 2013-2015, men har länge varit förbisedd och till viss del ratad av både media och diverse galor. Detta trots att han är en av få som hållit sig relevanta och fortsatt överträffa sig själv och andra under ett helt decennium.

 

STOR
Som ”Nya skolans ledare” gav sig STOR även in i årtiondet som en framträdande del av Redlines segertåg som varade nästan hela första halvan av 2010-talet. Utöver att skapa egen fantastisk musik genom ett särdeles poetiskt textförfattande har han även introducerat genren för mäktiga artister som Linda Pira och Imenella, samt berört miljontals människor i program som ”Så mycket bättre”.

 

KAPTEN RÖD
Den käre Kaptenen gjorde ett bastant intåg i 10-talet och radade tidigt upp låtar som ”1.000.000 Nollor” och ”Ju mer dom spottar” från 2011 års album ”Fläcken som aldrig går bort”. Samtidigt hade en av de första hitlåtarna på Spotify i form av Aki-samarbetet ”När solen går ner” och gjorde 2017 comeback med både bejublad och slutsåld turné. En viktig och respekterad artist i det urbana musik-Sverige.

 

ABIDAZ
Blåkulla-bjässen sparkade upp dörren till sin solokarriär med 2013 års hyllade album ”In & Ut” och satte tillsammans med Ivory och Denz svensk trap på kartan. Som landets kanske hetaste rappare följde även en rad starka samarbeten med Kartellen, Timbuktu och Dani M m.fl och än idag anses både ”Abi” och debutalbumet ligga i genrens toppskikt.

 

MWUANA
Det är i princip omöjligt att överdriva betydelsen som Mwuana har haft på den svenska hiphopscenen, i synnerhet i avseendet att forma dess sound och uttryck. När ”Du vet att jag säljer” släpptes i mitten av 10-talet var det många som rynkade på näsan – men sedan dess har han hållit ett stadigt grepp om taktpinnen och fortsätter att pusha gränserna för genren.

 

SEINABO SEY
Det finns ett fåtal svenska artister som besitter den internationella stjärnglans som Seinabo Sey gör. Efter att ha medverkat på sina första låtar redan 2011 och året efter uppträtt på Kingsizegalan kom så genombrottet ”Younger” några år senare och tog hennes sagolika röst och finkänsliga musik långt utanför landets gränser.

 

MOVITS!
Att Movits! är bäst på det dom gör kanske inte säger så mycket – det finns nämligen ingen annan akt som gör det Movits! gör. Men även om så vore fallet skulle man förmodligen göra sin blåsflamberade folkhiphop allra bäst. Och när vi pratar om nya artister som skulle kunna slå utomlands på svenska – ja, då får vi komma ihåg att Movits! gjort just det i över tio år.

 

PARHAM
Om Göteborg haft svårt att få fram framgångsrika rappare så ändrades det tvärt när Parhams unisont hyllade debutalbum ”Pojk” damp ner 2014. Med otaliga samarbeten, live-spelningar och ytterligare två album har Parham stadigt förfinat sin sångrap och utmejslat en stabil plats inom genrens toppskikt.

 

OZZY
Blickar vi mot Malmös rapscen har den under många år förknippats med stadens stolthet Timbuktu, men om facklan någonsin ska passas vidare så kommer den passas till Ozzy. Med debutalbumet ”Ett öga rött” och uppföljaren ”Sexan” har han redan gjort ett starkt avtryck på genren med sitt originella textförfattande och unika uttryck och lär fortsätta göra så under lång tid framöver.

 

CHERRIE
Blickar man tillbaka på Cherries karriär hittills finns redan gott om milstolpar att prata om. Men utöver att släppa internationellt uppmärksammade ”163 för evigt”, självstärkande power-anthems som ”Lämna han” och att samarbeta med Stormzy och Kehlani har Cherrie inte minst vunnit folks hjärtan med en integritet, ödmjukhet och omtänksamhet som präglat hennes väg inom branschen.

 

 

INTERNATIONELLT – 10 ARTISTER:

 

 

JAY-Z
Nyligen fyllda 50 år visar Shawn Carter upp fortsatt ambition och kreativitet. Watch The Throne-projektet firade stora framgångar i början av decenniet och sedan dess tycks fokus varit på att bygga Roc Nation-imperiet inom musik, sport och film/TV, Allt detta med Beyoncé och familjen som trygg stöttepelare, i tilllvaron som G.O.A.T. och King Of NY.

 

KANYE WEST
En av decenniets mest kontroversiella artister som delar oss i två läger. Kanyes genialitet gränsar till galenskap, men det går inte att blunda för hans musikaliska gärning och kreativa ådra, med adidas Yeezy-linjen som exempel. Hans nya kall inom kristendomen har skapat vågor med Sunday Service, där ”Jesus Is King” ska leda fram till samarbetsskiva med Dr. Dre.

 

KENDRICK LAMAR
Compton-MC:n Kendrick Lamar gick under decenniet från talangfull bubblare på västkustscenen till en fullfjädrad världsstjärna. Artisteriet och den progressiva ambitionen går inte att ta miste på, vilket även vägleder hela Black Hippy och Top Dawg Ent-kollektivets resa in i 2020-talet.

 

EMINEM
Marshall Mathers är och förblir en av hiphopvärldens stora. Med ”Recovery” och ”MMLP2” öppnade han 10-talet på inslaget spår, medan ”Revival” och ”Kamikaze”bjöd på högst blandad kompott. Nästan 60.000 åskådare på Friends Arena i Stockholm, i juli 2018, talar sitt tydliga språk. När Eminem rappar, då lyssnar vi.

 

NICKI MINAJ
Det känns avlägset nu, men man får inte glömma det inflytande som Nicki Minaj hade under tidigt 10-tal. Från ”Monster”-versen till egna debuten ”Pink Friday” har hon fram tills nyligen slagit rekord efter rekord. Giftermål och barn tycks vara i sikte och nu har facklan passats vidare – om än något motvilligt – till Cardi B.

 

J. COLE
Det blev till slut en stjärna av Jay-Z:s gunstling. J. Cole under 10-talet befäst sin plats som en av världens största rapartister utan att kompromissa med sin konst. Nu leder han inte bara sig själv framåt, utan också nya rappare både inom och utanför Dreamville-campet. Av allt att döma går han i 2020-talet med nya plattan ”The Fall Off”.

 

TYLER, THE CREATOR
Karaktärsdragen för en inflytelserik artist är förmågan att förnya sig själv och att vara originell. Tyler, the Creator besitter detta. Från den tidiga starten med Odd Future och obscena framgången ”Yonkers” till nutiden, har Tyler format sin egna musikaliska resa. I skarp konkurrens med vännen A$AP Rocky är han stilbildande för sin generation.

 

DRAKE
Han har fler hits än The Beatles och den första, tillsammans med Michael Jackson, som skrapat ihop 30 top 10-låtar på Billboard. Arbetet med OVO Sound vittnar om en större vision för sig och sina. Bland annat. När historieböckerna skrivs kommer det vara omöjligt att ignorera det faktum att Drake är en av år tids största artister – vare sig du gillar honom eller inte.

 

STORMZY
Att kalla Stormzy för Storbritanniens mest inflytelserika rappare är knappast en överdrift. Även om karriärsresan tog ordentlig fart först 2015, med galet uppskattade ”Shut Up”, så har hans betydelse för UK-rap varit monumental på senare år. Nu finns nya albumet ”Heavy Is The Head” ute och Big Mike återvänder till Sverige i februari.

 

YOUNG THUG
I släktledet rakt efter personliga idolen Lil Wayne har Young Thug sedan tidigt 10-tal varit en av de mest banbrytande och framgångsrika artisterna i sin generation. Tillsammans med Future har han fött en helt ny skara artister som Gunna, Lil Baby och Playboi Carti och räkna med att Young Thug fortsätter pusha gränserna för genren – både i uttryck och sound.

 

 

Lyssna och prenumerera på Spotify-listan med de 100 viktigaste svenska hiphoplåtarna under 2010-talet nedan!

 

 

 

 

Foto: Art by Esse / Camilla Cherry

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL