I slutet av januari var det tänkt att Imenella skulle kröna sin personliga resa de senaste året med sitt personliga debutalbum “Gemini”. Men ödet ville annat och i stället gick hennes mamma, sångerskan Xabiba Wanaag, tragiskt bort i januari och albumet sköts upp. De båda hade som bekant en nära relation och i omslagsintervjun med Kingsize i december berättade Imenella hur mycket hon betytt för hennes karriär – även om hon inte insåg det förrän senare:

– Mycket mer än vad jag gav henne cred för. Hon var enda kvinnan i sitt band och när hon spelade in hemma i vardagsrummet styrde hon dom totalt. Hon visste vad hon ville göra och hon hade böcker överallt med låtar som hon skrev. Så jag var mycket mer inspirerad av henne än jag gav henne cred för.

Denna fredag släpps så Imenellas debutalbum “Gemini” som gästas av PABI, Cherrie, Myra Granberg och Mopiano. När hon spikade releasedatum skrev Imenella på Instagram:

“Förstår ni mitt första album, så många hinder på vägen har varit trött ibland velat ge up ibland blir saker inte som man vill men det gör en starkare.”

Och Imenella har uppenbarligen varit med om en del den senaste tiden. På albumet gästas hon av kusinen Cherrie på en låt titulerad “För alltid”, som adresserar våld inom nära relationer.

– Många använder musik som terapi och skriver om situationer när dom är i dom, men jag har aldrig kunnat göra det. För att det är för nära. Jag hade inte klarat det. Men jag kan prata om saker när jag gått vidare från det och inte har någon koppling alls till det. En låt som ”För alltid” med Cherrie – som ändå handlar om en kontrollerande och våldsam partner – jag hade aldrig kunnat prata om det om jag hade varit i det. Men jag klarar att göra det idag för att jag har en distans till det, säger hon i intervjun och fortsätter:
– Om man lyssnar på ”För alltid” så fattar man att det hade inte ens varit safe för mig att göra det. Vem vet vad det hade lett till om jag hade sjungit och rappat om dom sakerna då? Det hade kanske slutat illa för mig. Idag kan den personen inte göra ett skit, så om jag ändå har gått igenom det kan jag lika gärna tjäna pengar på dig, haha.

Hon själv säger att hon har gjort alldeles för mycket musik som handlat om andra, men på “Gemini” vänder sig Imenella inåt. Ett album om henne och för henne, med lite hjälp av kusinerna Yasin och Cherrie, rapparen Keya och producenten Lukas Nathanson.

– Oh my god, ja! 100%. Från att ha gått in i det här helt förvirrad, till att Yasin kom in i bilden och jag hittade mitt sound till att han försvinner och jag blir arg igen, till att hitta styrkan igen… det har varit en journey. Men det har varit en hälsosam journey för mig. Jag har hittat tillbaka till dansen och idag gör jag saker som gör mig glad. Jag har växt mer som människa och jag säger ju ”rest in peace till gamla Imenella” på en av låtarna och jag låter henne göra det. Inte som att hon har dött, men hon får bara vila, förklarar Imenella och försäkrar:
– Och jag är inte ledsen, det vill jag verkligen ska framgå. Jag mår inte såhär som det här albumet låter. Dom här känslorna har jag gått vidare ifrån och därav den här skivan. Om jag känner att jag har mer att ge så kommer ”Gemini 2” kanske, men jag har lovat mig själv att vara ärligare i min musik och inte vara rädd för att prata om mig själv i jag-perspektiv, för jag har gjort alldeles för mycket musik som handlar om andra. Allt jag har gjort fram tills nu har handlat om andra. Det var lite där jag hamnade, jag blev bara trött på att ge.

Lyssna på albumet nedan ochläs hela omslagsintervjun från Kingsize Magazine #6 2021 här!

Foto: Paul Edwards