5f2d30fa05d9010e180815f2
“Hiphop som genre är så mycket mer än USA och Sverige”


Från mörk och grimey brittisk rap till pop-injicerade bangers från Sydkorea.

 

 

Tre år har passerat sedan västvärldens skyddade musikbubbla sprack när PSY och “Gagnam Style” våldgästade hela världens radiostationer. En händelse som kom att sakta, men säkert, öppna portarna för sedan länge etablerade koreanska artister som G-Dragon, CL och Keith Ape. En av dessa artister är aktuell med sin världsomfattande turné tillsammans med sina kollegor från supergruppen BIGBANG, en annan har precis släppt en internationell hit ihop med Diplo, RiFF RAFF och OG Maco, och den sista arbetar frenetiskt med sin kommande EP med hjälp av producenter som Skrillex och Southside.

 

 

22-åriga Keith Ape bräckte nyligen barriären mellan Asien och västvärlden med “U Guessed It”-inspirerade “It G Ma Remix”, som du kan läsa mer om HÄR , och har sedan dess gjort sig bekväm i diverse Los Angeles-baserade studior där han med hjälp av bland annat Skrillex och Southside arbetar på en EP. I en New York Times artikel berättar managern Sean Miyashiro om hur intresset för kollaborationer från amerikanska artister varit ständigt närvarande sedan succén med “It G Ma Remix”. I artikeln förklarar Keith Ape dessutom hur problematiken med en tydlig språkbarriär skulle komma att forma den unge rapparen, som realistiskt valde att inte försöka konkurrera med de vassaste verserna, utan istället skapa “songs people could turn up to” – resultatet? Videon nedan talar för sig själv:

 

 

 

 

 

Keith Ape och hans Underwater Squad är, som tidigare nämnt, inte ensamma om övergången mellan framgång på hemmaplan och den internationella motsvarigheten. Frontmannen för den enormt stora gruppen BIGBANG, G-Dragon, Sydkoreas svar på Kanye West, är ytterligare en artist som bör nämnas i sammanhanget. GD jonglerar karriärer inom musik, mode och visuell produktion, och balanserar BIGBANG’s framgång med sin solokarriär. Artisten som haft fler kombinationer av hårfärg- och frisyrer än Nicki Minaj, har experimenterat med: 1. tung pop med en touch av hiphop, 2. amerikansk-inspirerad rap med Missy Elliott till hjälp och 3. Diplo-producerad dance/house/electro hiphop där han får sällskap av sin kvinnliga motsvarighet; CL.

 

Frontkvinnan för 2NE1, CL, är en utav de mest framstående och kända personerna inom K-Pop, hon sjunger och rappar på både koreanska och engelska, och har nyligen skrivit kontrakt med mangement-företaget som sköts av Scooter Braun, en utav männen som varit ansvarig för Justin Bieber’s karriär. CL är nu aktuell med den Diplo-producerade bangern “Doctor Pepper” där hon backas upp av RiFF RAFF och OG Maco, som du finner nedan:

 

 

 

Vare sig det handlar om uppkommande grime/rap-stjärnor från England så som Skepta och Fekky, eller innovativa pop-hiphoppare från Sydkorea likt G-Dragon, CL och Keith Ape är det ibland viktigt att påminna sig om hur hiphop som genre är så mycket mer än USA och Sverige.

 

 

//Ludvig Löfström

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL