Faal aktuell med nya EP:n “Gråa zoner”


 

 

Faal har tidigare varit en del av Frej Larssons hiphop-kollektiv Pizzaslize och signad på skivbolaget Playground Music. Sedan 2018 har han via sin egen label Kayleen Ent. släppt flertalet singlar, bland annat låtarna ”Bank”, “Speedway” och senast ”Mashallah”. Nu mynnar det ut i nya EP:n ”Gråa zoner”.

 

Faal är född i Sverige men har sedan två års ålder pendlat mellan två kontinenter, vilket också påverkat hans artisteri och gett liv åt titeln.

 

”Jag är melodin skapad från vita Sverige och svarta Gambia. Min musik har många inspirationskällor och för mig är det varken pop, hiphop eller afrobeat utan en grå kreativ zone, därav namnet på EP:n, ‘Gråa Zoner’”, säger Faal.

 

Under fjolåret bestämde sig Faal att starta egna labeln Kayleen som betyder ”vi samlas” på Wolof, ett av Gambias nya språk.

 

”Jag känner många som hamnat snett och som använt sin kreativitet på fel sätt. Jag har själv en brokig uppväxt och vet hur det känns att bli utslängd på skolor och vara stämplad som problembarn. Tills slut identifierar man sig med det. Det är svårt att ta sig ur den negativa spiralen men jag lyckades byta riktning tack vare musiken och nu vill jag hjälpa andra att göra detsamma”, avslutar Faal.

 

Lyssna på “Gråa zoner” som gästas av Mhina, MIVAS och SamBoii nedan.

 

 

På Faals nya EP får vi höra ett mer tillbakalutat och rökigt sound än på låtar som “Speedway” – på gott och ont. Rapparen besitter å ena sidan svärtan för att göra lågmäld och tung musik levande, men produktionerna känns daterade och Faal kommer mer till sin rätt när han omfamnar sin rytmiska känsla. Med det sagt är Kanye West-bräckliga avslutningen “Stjärnfall” en riktig pärla.

 

/Malkolm Landréus

 

 

 

 

Foto: Pressbild

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL