Läs intervju med Random Bastards-duon från senaste numret av Kingsize Magazine.

Random Bastards-duon Erk & Academics är strax innan jul aktuell med med gemensamma projektet “Nånstans i skogen”. På skivan gästar Cleo och Loxell. Albumet skrevs och spelades in under tre intensiva dagar i en studio i Stockholm. Tanken var först att göra ett jul-mixtape, något som slutligen blev ett albumprojekt med nedtonat jultema.

– Det var ett opretentiöst sätt att få ut musik bara. Jag gillar seriös musik, men det bästa är när man kan göra det med en klackspark och få det att låta bra samtidigt. Lite som i snowboard när man gör en Backside Air – man hoppar och lattjar men det blir jävligt snyggt, säger Academics i en intervju med Kingsize till senaste numret av tidningen.

Men skapandet har inte varit helt självklart för Academics under de senaste åren.

– Förra sommaren var jag utbränd och sjuk samtidigt. Jag kunde inte andas och trodde absolut inte att jag skulle kunna göra musik igen. Men när jag hade skalat av mig alla de där förväntningarna och idéerna om mig själv, och fick en andra chans, så kändes det som att jag inte hade något att förlora.

Kollektivet Random Bastards, som prydde omslaget av Kingsize Magazine i återkomsten av printupplagan 2018, har betytt mycket säger Academics:

– Natta (Cleo, reds anm) har också gått igenom grejer, så när vi började jobba på hennes skiva sa vi att vi var i ”Fas 3”, för att arbetsträna. I början jobbade vi en, två timmar innan jag behövde åka hem och sova. Men det är det som är vår styrka, lägger han till, att när någon är nere är någon annan uppe. Det blir en synergieffekt att vara en del av ett crew på det här sättet.

Random Bastards har hållit fanan högt för crew-era-hiphopen sedan 2002 och Erk och Academics pratar gärna och länge om betydelsen av att omge sig med vänner och vara självständiga i musikbranschen.

– Folk bråkar alltid om pengar och sån skit, men vi delar lika på allt. Det är en enkel regel att följa. Det är klart att man mår dåligt i en bransch där man måste dela procent fram och tillbaka, det är klart att det är dåligt för vänskaper, säger Academics.

Och ni firar 20-årsjubileum nästa år. Hur känns det?

– Nostalgi är en farlig drog, säger Erk, jubileum och sånt är för de som har slut på idéer.

Men det är ändå en milstolpe. Hur har ni hållit ihop det så länge?

– Det måste nog komma från en genuin plats. Vi startade inte när vi var 13-14 för att tjäna pengar. Det var bara en kul grej att göra musik och filma skate- och snowboardvideor…

Intervju av Axel Almström

Foto: John Sandin